Actueel

3D model - Johan Willem Friso Kazerne (pilot)

Geomaat heeft in samenwerking met Eyefly een 3D-model gemaakt van de buiten, binnen en bovenkant van het kazernegebouw Emma. Een uniek product voor het Rijksvastgoedbedrijf. Door het handig combineren van verschillende technieken ontstaan een volledige 3D-puntenwolk, mesh en Revit model.

  • Militaire basis Assen
  • September 2019
  • Rijksvastgoedbedrijf
Verder lezen Sluiten

Het zeer karakteristieke kazernegebouw Emma is een belangrijk onderdeel van de Johan Willem Friso Kazerne te Assen. Het pand is van grote waarde vanwege de sociaal-economische historie en de Neo-Renaissancistische bouwstijl.

De Emma kazerne wordt in de gehele authentieke staat hersteld. De renovatie van het monument – oftewel het beschermde stadsgezicht van Assen – brengt hoge eisen met zich mee. Op die manier is het mogelijk de kazerne in gehele oude staat te herstellen mét behoud van detail. Vanwege de complexiteit van het monument wil de opdrachtgever het gehele pand in 3D vastleggen en verwerken.

Meerwaarde samenwerken

Allereerst scannen wij voor dit pilot project het gehele pand: zowel de binnenkant – van begane grond, verdiepingen tot de kapconstructie – als de buitenkant, met de statische laserscanner. Vervolgens hebben wij in samenwerking met ons zusterbedrijf Eyefly de bovenkant van het pand ingemeten met de drone. Beide metingen resulteren in een 3D puntenwolk, welke samengevoegd worden tot één 3D-puntenwolk. De relatieve nauwkeurigheid van de statische laserscan is 5 millimeter en de drone data heeft een nauwkeurigheid van minder dan 10 millimeter.

Vervolgens modelleren wij de puntenwolk tot een Revit model, op die manier kan de opdrachtgever het nieuwe ontwerp uitwerken in Revit. De uitwerking vindt plaats tot een Level Of Detail 300.

Dankzij Eyefly’s 100 megapixel camera hebben wij een 3D mesh gemaakt van het gehele pand. De 3D mesh is een kleurecht 3D model van de actuele situatie. Deze is opgebouwd uit honderden 100 megapixel foto’s. De resolutie van deze mesh is circa 1 millimeter per pixel. Dit betekent dat elke pixel in de 3D mesh 1 millimeter van de werkelijkheid toont. Met dit detailniveau wordt schade op voorhand in kaart gebracht. Tevens is dit een prachtige weergave van de actuele situatie.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op.

Remco Kootstra

Remco Kootstra

Bedrijfsleider Eyefly