Actueel

3D-scan voor renovatie

Een 3D-scan voor renovatie? Bouwbedrijf Dijkstra ervaart dit als een grote meerwaarde voor hun verbouwingsproject.

Een groeiend aantal leegstaande kantoren, scholen en winkels worden om gebouwd tot woningen. Afgelopen twee jaar is er een record aan huizen gemaakt in bestaande gebouwen, het hoogste aantal in acht jaar tijd, blijkt uit onderzoek van Centraal Bureau Statistiek. In dit artikel: de meerwaarde van een 3D-scan voor renovatie.

Verder lezen Sluiten

Vastgoedtransformatie

Vastgoedtransformatie is het ombouwen van leegstaande panden – zoals kantoren, maatschappelijk vastgoed en zorginstellingen – naar bijvoorbeeld woningen.

Transformatie is doorgaans sneller dan nieuwbouw en ook goedkoper bij gebouwen waarbij veel elementen kunnen blijven. Bovendien zijn de maatschappelijke baten hoger: het gaat leegstand en verpaupering tegen.

Verschillende doelgroepen vinden hun plek in een transformatiepand. Studenten en jongeren, arbeidsmigranten, maar ook andere starters op de woningmarkt. Senioren, die langer zelfstandig blijven wonen, zijn een groeiende doelgroep. Ook woningen voor expats en doelgroepen in het hogere koop- en huursegment zijn mogelijk via transformatie.

Meten is weten

In de bouwwereld staat nauwkeurigheid centraal: alles moet tot op de millimeter kloppen. Het is voor een aannemer belangrijk om de precieze maten te weten voor en tijdens de renovatie. Met een 3D-scan brengen wij tot op de millimeter de bestaande bebouwing in beeld.

Wij winnen de data in met een 3D-laserscanner vanaf verschillende standpunten. We verzamelen miljoenen aan laserpunten die we bundelen en verwerken tot een 3D point cloud. Deze point cloud koppelen wij – als dat nodig is – aan het RD-NAP stelsel doordat we gebruik maken van grondslag. Onze specialisten op kantoor zorgen ervoor dat alle ingewonnen data precies gepositioneerd wordt, zowel relatief als absoluut. Hiervoor hebben wij meerdere controlepunten in ons complete werkproces gebouwd.

De 3D point cloud is dan ook het product dat wij aan bouwbedrijf Dijkstra hebben geleverd. Van de ingewonnen 3D-puntenwolk realiseren wij ook andere eindproducten, zoals een 3D-model.

> Meer weten over 3D-laserscannen bij Geomaat? Lees het hier

Prefab bouwen (in gedeeltes)

Dankzij de 3D point cloud heeft het bouwbedrijf de exacte maatvoering in kaart. Hierdoor is prefab bouwen (in gedeeltes) ook tijdens een renovatie goed mogelijk. Delen van geprefabriceerde elementen passen dan naadloos in de huidige situatie. Bovendien is een 3D-scan waardevol tijdens de ontwerpfase, dit zetten onze specialisten gemakkelijk om in 2D-plattegronden. Ook is werken in BIM mogelijk met de data van een 3D-scan. Het (eind)product voor de opdrachtgever zetten wij altijd om in het gewenste bestand zodat het draait in het gangbare programma. Hiervoor hebben wij slimme tools ontwikkeld. Zo is het eindproduct altijd werkbaar voor iedereen.

Voordelen van een 3D-scan voor renovatie:

  • exacte maatvoering in kaart
  • prefab-bouwen tijdens renovatie
  • nauwkeurigheid tot op millimeter-niveau
  • minder kans op fouten
  • waardevol in iedere fase (van ontwerp tot uitvoering)

Meer weten over een 3D-scan? Neem gerust contact op, ik kom graag eens langs.

Marten Heres

Marten Heres

Projectleider Bouwmaatvoering & 3D laserscanning
Meer actueel
Alles zien