Actueel

3D-scannen en modelleren – bruggen Zwolle

Bruggen spelen een cruciale rol in Nederland, dat bekend staat om zijn uitgebreide waterwegen en infrastructuur. Het behoud en de modernisering van bruggen zijn van groot belang om de mobiliteit en veiligheid te waarborgen. Voor de renovatie van twee bruggen in Zwolle kwam de vraag vanuit SPIE Nederland, die in opdracht van de gemeente Zwolle werkt aan de renovatie van de bruggen, om ze digitaal in te meten. Van de bruggen waren namelijk nauwelijks tekeningen beschikbaar.

Verder lezen Sluiten

Scannen

Het komt vaker voor dat er van oudere bruggen weinig tekeningen of andere data beschikbaar is. Eigenlijk moeten de bruggen vanaf 0 ingescand worden voor bijvoorbeeld eventuele renovatiewerkzaamheden. Dit was ook het geval bij de twee bruggen die bij dit project betrokken zijn, de Kievitsbrug en het Pelserbrugje in Zwolle. Daarom hebben wij gekozen voor de meest efficiënte manier om de bruggen in te winnen en dat is met de 3D-laserscanner. Onze eerste stap was het uitvoeren van scans van zowel de bruggen als van de directe omgeving. Hierbij lag de focus op de aandrijving van de bruggen en andere relevante onderdelen.

Modelleren

Na het scannen verwerken we de scandata tot een 3D-puntenwolk die nauwkeurig op X, Y, Z ligt. Deze 3D puntenwolk vormt de basis voor het uiteindelijke 3D-model. In het model zijn de zichtbare onderdelen van de bruggen gemodelleerd. Ook hebben we de omgeving van de bruggen uitgewerkt, dit zodat het gehele gebied in zowel de 3D puntenwolk als in het 3D model beschikbaar is.

Producten

Het resultaat van dit project zijn twee producten: een 3D-model en een 3D-puntenwolk. Deze producten vormen de basis voor het renovatieproject. De 3D puntenwolk kan direct ingeladen worden in AutoCAD en Revit. Het 3D-model wordt geleverd in DWG– en STEP formaat.

Spie heeft met Geomaat een deskundige partij voor het uitvoeren van 3D-metingen. We gaan hier vaker gebruik van maken – Wiebe van der Meulen, SPIE Nederland

Voordelen

Door bruggen 3D te scannen en de ingewonnen data 3D te modelleren kunnen renovaties gedaan worden van bruggen waar weinig of geen tekeningen van beschikbaar zijn. Door het nauwkeurig inmeten en het gedetailleerd modelleren brengen wij bruggen en hun omgeving tot op de millimeter in kaart. Onze producten vormen een goede basis voor verdere engineering en ontwerpwerkzaamheden.

Gemeenten

Er zijn momenteel meer gemeenten bezig met de renovatie van oudere bruggen waar geen tekeningen van beschikbaar zijn. Loopt u ook tegen dit probleem aan? Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden en toepassingen van 3D-laserscannen.

Is uw gemeente ook bezig met de renovatie van bruggen? Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden!

Marten Heres

Marten Heres

Projectleider Bouwmaatvoering & 3D laserscanning
Meer actueel
Alles zien