Actueel

De nieuwste ontwikkeling van Spoorvorming

Naast het efficiënt en nauwkeurig inwinnen van spoorvorming met onze bestaande tools, hebben we nu een nieuwe ontwikkeling doorgevoerd: spoorvorming op bolvormige bestratingswegen.

Gemeente Rotterdam wil de factoren van spoorvorming analyseren. Dit om vast te stellen in hoeverre het type bestrating meespeelt in de ontwikkeling hiervan. Zo wordt het verschil gemeten tussen wél en niet waterdoorlatende bestrating.

  • Rotterdam
  • juni 2019
  • Gemeente Rotterdam
Verder lezen Sluiten

Recent benaderde de Gemeente Rotterdam Geomaat om de spoorvorming van 14 verschillende locaties in de stad te inventariseren. Dit voeren wij uit middels het scannen van de wegen met de Streetmapper-IV. Van de ingewonnen data wordt een puntenwolk gerealiseerd, die de basis legt voor het bepalen van de spoorvorming.

Vakmanschap en een goede samenwerking zorgen voor een prima eindproduct – gemeente Rotterdam

Innovatieve en nauwkeurige aanpak

Het analyseren van bestratingswegen is voor ons geen dagelijkse klus, normaliter analyseren wij asfaltwegen. Maar dankzij het innovatieve karakter van Geomaat, is deze klus succesvol geklaard. Het verschil met onze gebruikelijke spoorvorming van een asfaltweg is dat bij deze bolvormige bestratingsweg het hoogste punt niet in het midden ligt. De reden hiervoor is de geparkeerde auto’s aan de zijkant van de weg. De wegen zijn dus aangelegd volgens een bepaald profiel, welke wij nu eenvoudig controleren.

Dankzij de nauwe samenwerking met de gemeente en onze interne Proces en Innovatie afdeling zijn verschillende methodes aan het licht gekomen om deze variant van spoorvorming op de juiste manier in kaart te brengen. Onze nieuw ontwikkelde tool zorgt voor een nauwkeurig eindproduct: een kleurenkaart met elke 10 meter een een profiel toont. De verschillende kleuren geven de verschillen in hoogte aan. Bovendien tonen wij zo ook gemakkelijk een werkelijk dwarsprofiel.

Meer actueel
Alles zien