Actueel

Het verhaal van stagiaire Rick

Rick, een enthousiaste en nuchtere 19-jarige student, vertelt in dit artikel over zijn stage bij Geomaat. Op dit moment volgt hij de opleiding Middenkaderfunctionaris Infra Weg- en Waterbouw. Na een aantal verschillende stages wilde hij nu wat anders: hij koos voor een stage bij Geomaat.

Verder lezen Sluiten

Ik wilde een ‘andere’ stage…

Rick vertelt: ‘Na een aantal stages bij onder andere een aannemer en gemeentes wilde ik nu wat anders. Het praktisch bezig zijn, het liefste buiten in alle vrijheid en ook nog in relatie met mijn studie, dáár was ik naar opzoek. Na wat speurwerk op internet kwam ik terecht bij Geomaat. Wat mij direct aansprak waren de gave projecten, de diversiteit en het ‘familie gevoel’.

Nadat ik contact had gezocht, had ik binnen een week een online gesprek en was er een klik van beide kanten! Mijn stageplek was dus zo geregeld.”

En hoe verliep je stage?

“Ik liep iedere dag mee met een ervaren landmeter. Mijn stagebegeleider Niels zorgde ervoor dat ik op allerlei verschillende projecten kwam. Ook het weer gaf toch wel een draai aan mijn stage. Zo zat ik met -10 in een bootje de profielen van de kanalen rondom de stad Groningen te meten, waarna ik met +30 door de bossen van Havelte liep voor het inmeten van een bassin.

Naast de echte ‘landmeetprojecten’ werkte ik ook mee met de maatvoerders in de wegenbouw. Samen met Aert ging ik lijnen uitzetten op de N34. Hij leerde mij werken met de Robotplotter. Vrij snel had ik dit onder de knie en mocht ik zelfstandig verder.

Samen met Khalil ging ik wekelijks waterpassen bij het sportpark in Veendam. Waterpassen is een klusje dat je sowieso met z’n tweeën doet. Dit sportpark wordt vernieuwd en de opdrachtgever wilde graag de meetdata van de tribune in kaart hebben.”

Wat heb je geleerd?

De diversiteit in zijn werk en de projecten, dat vond Rick heel erg fijn. Ook vertelt hij over zijn leertraject: “Aan het begin was dit vak toch wel erg onbekend voor mij. Op school hebben we het heel kort wel eens gehad over het vak landmeten. Maar eigenlijk was dit in de praktijk heel erg anders. Goed voorbereiden, slim te werk gaan, precies werken en praktisch bezig zijn in de natuur; dát past bij het vak landmeten.

Allereerst leerde ik omgaan met het apparatuur. Wat meet je? Wat zet je uit? Hoe doe je dat? En als laatste leerde ik stap voor stap het antwoord op de vraag: ‘Waarom doe je het zo?’

Nadat ik samen met de ervaren landmeter allerlei metingen uitvoerde en ik goed met het apparatuur kon werken, ging ik zelfstandig metingen uitvoeren. Het zelf leren meten, dat vond ik leuk!

En wat nu? Zien we jou nog bij Geomaat?

Lachend vertelt Rick dat zijn stagebegeleider hem eigenlijk niet meer kwijt wil. “Een waardevolle aanvulling op het team” aldus Niels. “Zo eentje moeten we niet uit het oog verliezen”. Om die reden werkt Rick nu in zijn vrije tijd – in de vakanties of op vrije dagen – als bijbaan bij Geomaat. Volgend jaar is zijn laatste jaar op de MBO. Daarna is hij vastbesloten verder te gaan op het HBO Civiele Techniek. Rick, succes en tot snel!

Wij hebben nog een stageplek voor aankomend jaar! Meer weten? Lees hier de vacature of neem gerust contact op.

Niels Snijdood