Actueel

Kooypunt Den Helder: digitaal terreinmodel

Vattenfall gaat een zonnepark realiseren bij de internationale zeehaven van Den Helder. Doel van het zonnepark is voldoende stroom te leveren aan 3500 huishoudens. Verder is het zonnepark belangrijk voor duurzame energie in de haven én in de regio. Maar voordat Vattenfall met de bouw van de zonnepanelen los kan, is er eerst een digitaal terreinmodel (DTM) nodig. Hiervoor is Geomaat gevraagd. Waarom is een DTM zo belangrijk? En wat doen wij precies? Lees onderaan.

  • Den Helder
  • Oktober 2019
  • Vattenval
Verder lezen Sluiten

Digitaal terreinmodel

Voor het ontwerp van het zonnepark maken onze landmeters eerst een detailweergave van het aardoppervlak. In dit geval gaat het om drie stukken akkerland met vier sloten, een aantal bomen en twee toekomstige toegangswegen. Half augustus zijn we gestart met het digitaal terreinmodel in Den Helder.

De meting doen we heel precies met total station en GPS: digitaal slaan we coördinaten op en specificeren we onder andere waterlijn, hoogtelijnen van het maaiveld en bomen. Met deze informatie kunnen de programmeurs van Vattenfall een ontwerp maken.

Zonnepanelen: efficiënt plaatsen

Na meten weten de landmeters precies hoe het maaiveld erbij ligt, de sloot, de bomen, de gebouwen en andere objecten. In dit geval belangrijk omdat we te maken hebben met zonnepanelen. Die wil Vattenfvall plaatsen met een zo hoog mogelijk rendement.

Meestal maken we alleen van de kavel een digitaal terreinmodel. In dit geval kijken we naast het akkerland met sloten, ook naar gebouwen en omliggende hoge objecten eromheen.

Na inmeten ontvangt Vattenvall een tekening met legenda en coördinaten van het terrein. Vervolgens kan de ontwerper er direct mee aan het werk. Planning van het zonnepanelenpark is 2020.

Communicatie partners is essentieel

Belangrijk bij dit project is de communicatie en planning met Vattenfall, de akkerbouwer en Geomaat. Dat ging prima. Er staan geen hoge gewassen op het land, de akkerbouwer weet dat wij komen. En wij kunnen direct aan de slag. De planning met Vattenfall en Geomaat klopt.

> Meer weten over digitale terreinmetingen via Geomaat? Neem gerust contact op.

Voor de efficiency is de communicatie met onze partners van groot belang. Dat ging uitstekend. Er stonden geen hoge gewassen op het land, we konden direct aan het werk en de wederzijdse planning klopte. Lekker vlot!

Niels Woltman
Meer actueel
Alles zien