Actueel

Maatvoeren en 3D-scannen voor luxe appartementen

Voor de herontwikkeling van het Fluor-terrein in Haarlem zorgen wij voor de bouwmaatvoering en het 3D-laserscannen. Een waardevolle combinatie voor Dura Vermeer. Zij transformeren namelijk het oude kantoor van Fluor tot een luxe appartementsgebouw met moderne industriële lofts en werkruimten. Eromheen komen nieuwbouwappartementen, gezinswoningen en horeca in een groen stadspark. Het project heeft de naam Elements.

Verder lezen Sluiten

Het voormalige Fluor-terrein in Haarlems Schalkwijk wordt her-ontwikkeld tot een groene, duurzame en gemengde stadsbuurt. De komende jaren wordt dit gebied getransformeerd naar een levendig groen woonwerkgebied. De titel van de gehele ontwikkel locatie Schalkwijk Midden luidt ‘Stad Tussen De bomen’ onder het motto: “Geen bomen in stad, maar stedelijkheid in een bomenlandschap”. Dura Vermeer is de aannemer van het project Elements en is daarmee ook onze opdrachtgever. 

3D-scan

Voor de aannemer is een goede voorbereiding essentieel. Hiervoor is een 3D-scan van grote meerwaarde. Met 3D-laserscannen brengen wij de huidige situatie van het oude kantoorpand van Fluor nauwkeurig in beeld. Vooraf aan het 3D-laserscannen zorgen wij voor landmeetkundige grondslag. Op die manier ligt de puntenwolk nauwkeurig op X-Y-Z en controleren wij de data meerdere keren.

Lees verder onder de afbeelding >

Een 3D-scan biedt een goede uitkomst voor het realiseren van een nieuw ontwerp, maar ook ter verificatie is het waardevol. Voor Dura Vermeer geldt dit laatste. Met andere woorden, zij controleren of én hoe zij het ontwerp gaan realiseren op basis van de oude situatie. Met een goede voorbereiding kennen zij het antwoord op vragen als: Waar liggen de knelpunten? Waar moeten we extra rekening mee houden? Moeten er nog extra aanpassingen gedaan worden aan bijvoorbeeld de constructie? Zo maakt bijvoorbeeld de constructeur aan de hand van de 3D-scan berekeningen.

Ook biedt een 3D-scan de mogelijkheid om een hoogtekaart van de vloer te maken.

Hoogtekaart van de vloer

Het bestaande pand is erg verouderd, dat zien we ook terug in de hoogteverschillen van de vloer op iedere verdieping. De aannemer wil graag inzicht in de exacte hoogtes van de bestaande vloeren. Dit berekenen wij aan de hand van de 3D-scans. De honderden scans (genomen vanaf verschillende standplaatsen) rekenen wij ‘aan elkaar’ tot een 3D-puntenwolk. Hieruit berekenen en presenteren wij de hoogtekaart van de vloer van iedere etage.

Bouwmaatvoering

Daarnaast zorgt Geomaat voor de gehele bouwmaatvoering van dit appartementencomplex en voor de fundering (palen) van de andere gebouwen. De combinatie 3D-laserscannen en bouwmaatvoering sluit goed op elkaar aan. Op basis van de 3D-scan maatvoeren wij namelijk een aantal onderdelen. Allereerst gaat onze maatvoerder aan de slag in de (toekomstige) trappenhuizen. Er komen namelijk vier extra trappenhuizen – inclusief lift – in dit pand. Hiervoor zet de maatvoerder de sparingen uit op alle zes verdiepingen, tot op de millimeter. Waarna hij ook de palen uitzet voor onder de trappenhuizen, dit is nodig voor een versteviging aan de constructie. Ook de volgende fases van de bouw zijn we betrokken, zoals bij de maatvoering van de gevelelementen, woningen, meterkast sparingen en de bijzondere daktuin.

Dit luxe complex is ontworpen door een architect. In dit bijzondere ontwerp zitten een aantal bouwkundige uitdagingen. Goede maatvoering is hierbij cruciaal.

Meer weten over 3D-laserscannen of bouwmaatvoering? Bel, mail of stuur een WhatsApp.

Marten Heres

Marten Heres

Projectleider Bouwmaatvoering & 3D laserscanning