Actueel

Maatvoeren woontoren Groningen

Aan de Oosterhamrikkade in Groningen bouwt Plegt-Vos een nieuw appartementencomplex. De woontoren bestaat uit tien verdiepingen met in totaal 108 appartementen en een parkeerkelder met 63 parkeerplekken. Voor dit project verzorgt Geomaat de maatvoering.

Verder lezen Sluiten

Grondslag: het gebouw op de juiste plek

Maatvoering van gebouwen is detailmaatvoering: dit moet tot op de millimeter nauwkeurig kloppen. Alle werkzaamheden dienen naadloos op elkaar aan te sluiten. Geomaat is van start tot einde van de ruwbouwfase (dit betekent dat het gebouw wind- en waterdicht is) betrokken bij het bouwproject. Hierbij is Jan onze vaste maatvoerder voor dit project.

Ons werk is letterlijk de basis van het project: het maken van grondslag. Dit zijn vaste markeringspunten (door middel van stickers) op gebouwen om de bouwplaats heen. Het gehele project wordt hieraan teruggekoppeld. Op deze manier zorgen we ervoor dat het gebouw op de juiste plek en volgens de tekening komt te staan.

Goede communicatie: een sterke basis

Het project begint met goede voorbereiding. In het voortraject hebben wij met het uitvoeringsteam van Plegt-Vos nagedacht over welke stappen er in de maatvoering gaan plaatsvinden. Als dit duidelijk is, kan er verder nagedacht worden over de hoeveelheid inzet, de werkvoorbereiding en hoe we dit in één planning zetten. Hierbij is het belangrijk dat onze maatvoerder korte lijnen heeft met de projectleider en uitvoerder van Plegt-Vos. We kunnen dan direct schakelen, mocht het anders lopen dan gepland.

Bouwmaatvoering: de basis

Goede maatvoering is de basis om een bouwproject soepel te laten verlopen. Er kan pas worden gebouwd als het duidelijk is waar het gebouw komt te staan. Onze maatvoerder zet hiervoor hoekpunten uit. Deze hoekpunten geven de precieze locatie van het toekomstige gebouw aan.

De volgende stap is het uitzetten van de heipalen. Voor dit appartementencomplex zijn er meer dan 300 heipalen de grond ingegaan. Daarna gingen we aan de slag met de kelder. Wij verzorgden de maatvoering van de fundering, vloeren, de kelderwanden en we hebben de tijdelijke damwanden uitgezet.

Werkzaamheden per verdieping

Onze maatvoerder is bijna iedere week op de bouwplaats te vinden. Voor iedere verdieping voert hij dezelfde stappen voor de maatvoering uit. Op de schilvloer (dit is de vloer waar het beton nog op gestort moet worden) zet hij het hart van de holle wand, de balkons en de installatiepunten uit. Als de betonvloer erin ligt, komt hij terug om de wanden en staalconstructie uit te zetten. Per verdieping zetten we zo in verschillende fasen en voor verschillende vakgebieden meer dan 600 punten uit.

 

Maatvoering: meer dan alleen punten uitzetten

Maatvoering is precisiewerk en vergt denkwerk. Bij het uitzetten van een wand wordt niet zomaar een punt bepaald. De kabels en leidingen mogen bijvoorbeeld niet in de weg liggen als een wand wordt geplaatst. Onze maatvoerder houdt hier rekening mee tijdens het uitzetten. Als hij alle punten op de verdieping heeft uitgezet, gaan de andere partijen verder met het bouwen van de verdieping. De wanden kunnen pas geplaatst worden als maatvoering is uitgevoerd. Andersom kunnen wij pas verder met de maatvoering als een verdieping is gebouwd.

 

Meer weten over bouwmaatvoering? Bel, mail of stuur een WhatsApp.

Marten Heres

Marten Heres

Projectleider Bouwmaatvoering & 3D laserscanning
Meer actueel
Alles zien