Actueel

Maritiem Instituut Willem Barentsz

Geomaat is nauw betrokken bij de modernisering van Het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB), ook wel de zeevaartschool van Terschelling genoemd. In opdracht van Friso Bouwgroep verrichten wij (innovatieve) maatvoeringsactiviteiten. Dit doen wij met het maatvoeren in BIM, want deze innovatieve manier biedt vele voordelen.

  • Terschelling
  • voorjaar 2019
  • Friso Bouwgroep
Verder lezen Sluiten

Het maritiem onderwijs wordt al z’n 135 jaar lang op het eiland gegeven. Over de jaren heen is de school uitgegroeid tot een gerenommeerd hoger scheepvaartinstituut, welke onderdeel is van NHL Stenden Hogeschool. Met het oog op de toekomst en ons milieu gaat er een grootscheepse aanpak plaatsvinden van het hoofdgebouw en het Maritiem Simulator Trainingscentrum.

Pas het ontwerp in de huidige situatie?

Voor deze renovatie hebben wij maatvoering verricht middels een 3D-scan, om zo onder andere de hoeveelheid Egaline te kunnen bepalen. Toen de aannemer de resultaten ging bekijken, waren ze aangenaam verrast door het hoge detailniveau van onze 3D-Puntenwolk. Deze puntenwolk hebben wij toen intern omgezet in een IFC bestand. Hierdoor kan de aannemer zelf de clashes vinden én afhandelen. Ook hebben wij de liftkelder gescand op een innovatieve wijze: het samenvoegen van het ontwerp en de bestaande situatie. Op deze manier kan er worden geverifieerd of het huidige ontwerp zal gaan passen in de desbetreffende situatie. Wij passen hier 3D maatvoeren toe.

Bouwwerk Informatie Model

Vanwege de zeer hoge nauwkeurigheid van onze scandata, kunnen wij een nauwgezet en gedetailleerd 3D-model maken ten behoeve van het Bouwwerk Informatie Model (BIM). Op die manier kan Friso Bouwgroep werken in dezelfde omgeving, controleren of het staal past in de bestaande situatie, én kunnen wij 3D maatvoeren vanuit de BIM omgeving. Voor dit project hebben wij bijvoorbeeld vanuit BIM de ankers uitgezet.

> Meer weten over de voordelen van BIM en het maatvoeren in 3D? Lees hier verder.

Meer weten over maatvoeren in BIM? Neem gerust contact op.

Marten Heres

Marten Heres

Projectleider Bouwmaatvoering & 3D laserscanning