Actueel

Plattegrond laten maken?

Heeft u een nauwkeurige en gedetailleerde plattegrond nodig? Onze cartograaf realiseert een plattegrond in QGIS, met als resultaat een werkbaar bestand. Afgelopen twee jaar zijn wij bezig met een bijzonder project, namelijk het realiseren van plattegronden voor diverse natuurbegraafplaatsen. Maar er is veel meer mogelijk, denk aan plattegronden voor pretparken, vakantieparken, campings, dierentuinen, parken en bloementuinen.

Verder lezen Sluiten

Nauwkeurige data als basis

De eerste stap voor het realiseren van de plattegronden is het beschikken over nauwkeurige data. Geomaat zorgt voor de inwinning van deze data. Afhankelijk van het doeleind, de beschikbaarheid en de kwaliteit gebruiken we ‘open source data’. Dit vaak in combinatie met data die wij zelf inwinnen. Denk hierbij aan onze landmeters die op pad gaan met een GPS en total-station of het inzetten van onze expertise Drone Mapping voor het maken van scherpe beelden vanuit de lucht. Dit doen wij voor controle en/of als aanvulling op de beschikbare open data in QGIS.

Bijzonder project

Afgelopen twee jaar zijn wij bezig met een bijzonder project: het realiseren van plattegronden voor diverse natuurbegraafplaatsen door heel Nederland van Natuurbegraafplaatsen van Waarde. Deze plattegrond toont waar binnen het gebied kan worden begraven,  wat de looppaden zijn en waar de bankjes staan. Maar ook laat het objecten zien als bomen, vijvers en bebossingen. De verschillende elementen van de plattegrond zie je als zogenaamde lagen terug. Deze lagen kun je aanvinken maar ook uitzetten wanneer het overbodige informatie is. Een QGIS-bestand is eigenlijk een presentatiebestand van de zogenaamde shape-files. Wij geven alle verschillende lagen in QGIS een andere kleur, zo is de plattegrond overzichtelijk en werkbaar voor de opdrachtgever.

Vervolgens gaat de DTP’er aan de slag met de plattegrond. Wij leveren de plattegrond op als een gelaagd PDF bestand. Dit geeft de DTP’er de vrijheid in zijn werk. De DTP’er verwerkt het tot een mooie visuele plattegrond: fysiek bij de ingang van de natuurbegraafplaats en digitaal in een speciale app waardoor het mogelijk is om doormiddel van de juiste coördinaten naar je dierbare te wandelen, die begraven is op deze natuurbegraafplaats.

Mijn achtergrond is cartografie, dus toen deze opdracht binnenkwam was ik meteen enthousiast- Eldert Teijema, specialist Proces & Innovatie.

Innovatie

Eén van onze kernwaarden is innovatie. Zo kwam onze afdeling Proces & Innovatie goed van pas tijdens dit project, want er kwamen wel degelijk wat moeilijkheden op ons pad die wij hebben opgelost met intern ontwikkelde tools. Zo leveren we precies wat de opdrachtgever van ons vraagt. Een stukje maatwerk is hiervoor nodig.

Wij liepen er in de openbare data tegenaan dat ronde vormen (vijvers, bebossing) in de kaart niet vloeiend zijn weergegeven maar hoekig. In AutoCAD hebben we verschillende tools waarmee we vloeiende lijnen maken alleen deze tools werken niet in een shape-bestand. Intern ontwikkelen we een tool die dit wel mogelijk maakt.

Daarnaast is inzichtelijkheid in de hoeveelheid en de locatie van de graven van belang voor Natuurbegraafplaatsen van Waarde. Hierbij moeten we rekening houden met diverse factoren: grootte, geschiktheid van de grond, objecten etc. Dit is handmatig niet mogelijk vanwege de enorme omvang van de begraafplaats. Hier hebben we een slimme tool voor ontwikkeld.

Resultaat

Het resultaat wat wij leveren is een gedetailleerde plattegrond van het areaal. Wij helpen iedereen die op zoek is naar een cartografisch product. Een nauwkeurige plattegrond of een overzichtskaart kleden wij in naar uw wens!

Wij helpen iedereen die op zoek is naar een cartografisch product. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op!

Niels Woltman
Meer actueel
Alles zien