Actueel

Situatiemeting van sluizen

Situatiemeting van sluizen vormt de basis voor een goede renovatie. Voor advies- en ingenieursbureau Tauw hebben wij een aantal sluizen in kaart gebracht. We hebben in samenwerking met Eyefly diverse eindproducten opgeleverd, waaronder een 3D-puntenwolk, luchtfoto’s en situatiemetingen.

  • Noord-Holland
  • Tauw
  • 2019 - 2020
Verder lezen Sluiten

Zeven sluizen in Noord-Holland zijn in het kader van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) getoetst op betrouwbaarheid van sluiting. Dit bleek onvoldoende. Bij een storm met bovengemiddeld veel regen en wind is er geen volledige zekerheid dat de sluizen het opstuwende water keren. Om in de toekomst de veiligheid van het achterland te garanderen is verbetering van de sluizen noodzaak.

Historie vraagt precisie

Vijf van de zeven sluizen is een rijksmonument. Het is dus van belang dat de oplossing naadloos past in een historisch waardevolle omgeving. Na de verkenningsfase wordt de uitvoering van de kunstwerken gedaan door Friso Civiel. De data die wij inwinnen en verwerken tot eindproduct vormt de basis voor het nieuwe ontwerp van de sluizen. Uiterste nauwkeurigheid staat centraal bij de situatiemeting van sluizen.

> Lees hieronder verder hoe wij daarvoor zorgen.

Compleet en nauwkeurig beeld door samenwerking.

Combineren van expertises

Samen met Eyefly combineren wij onze diensten. Dit om een zeer compleet beeld te geven van de situatiemeting van sluizen. Vorig jaar heeft Eyefly de situatie ingewonnen met de drone. Dit op basis van paspunten waar Geomaat de coördinaten van heeft bepaald. Door het combineren van deze data leveren wij een nauwkeurige 3D-puntenwolk. Hiermee werken wij de bestaande situatie uit in CAD programma’s.

Afgelopen winter hebben we de bestaande situatie van de bodem gemeten. Nadat 4 sluizen zijn leeggepompt, hebben we een terrestrische meting gedaan met ons Total Station. Op die manier hebben we alle objecten en lijnen helder in kaart gebracht. Dit levert duidelijk inzicht in de staat van de sluizen en is de situatiemeting van de sluizen een compleet beeld.

Voordelen van deze methode

  • Combineren van drone data met terrestrische metingen zorgt voor een compleet beeld.
  • De drone kan gemakkelijk overal komen voor het maken van opnames.
  • De beelden gemaakt met de drone zijn haarscherp.
  • Beelden zijn direct bruikbaar voor het 3D-ontwerp van de sluis.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op!

Niels Woltman
Meer actueel
Alles zien