Actueel

Watersteunpunten Rijkswaterstaat in 3D

Wij hebben vier zogeheten watersteunpunten in 3D gescand: Scheveningen, Zeewolde, Rijswijk en Lelystad. Rijkswaterstaat heeft wegen- en watersteunpunten. Vanuit deze kantoren wordt alles geregeld dat met de wegen of waterwegen te maken heeft. Deze locaties willen ze moderniseren en verduurzamen. Doormiddel van het modelleren van onze 3D-puntenwolken hebben de medewerkers van RvB Engineering en Rijkswaterstaat altijd en overal inzicht in de gebouwen. En kunnen ze exact bepalen wat ze gaan vernieuwen/verbouwen en hoe.

Verder lezen Sluiten

Scannen en verbouwen

De watersteunpunten zijn verouderd en toe aan een renovatie. Ook is het belangrijk om deze locaties te verduurzamen. Zo worden bij sommige locaties voorzien van spouwmuur isolatie, dubbelglas en dakisolatie.

In kaart brengen

Wij hebben deze vier locaties van binnen gescand en tegelijkertijd 360-gradenbeelden gemaakt. Door deze foto’s kan de opdrachtgever de foto’s raadplegen om de locatie op afstand te bekijken. Dit kan veel tijd schelen.

Van 3D-puntenwolk naar 3D-model

3D-model

De 3D-scans die wij gemaakt hebben, zijn van de huidige situatie van de panden. Van de data die wij inwinnen realiseren wij een 3D-puntenwolk. Aan de hand van de ingewonnen 360-gradenbeelden kleuren wij onze 3D-puntenwolk. Daarna gaan wij bezig met het modelleren, wij hebben een 3D-basismodel gerealiseerd van de binnenkant van alle ingewonnen panden. Via onze online viewer Truview is het mogelijk om de binnenkant van de verschillende watersteunpunten op afstand te bekijken. ‘Hier zit een deurtje, daar moet het glas nog aanpast worden et cetera. Dit kunnen ze allemaal bekijken in onze online viewer’ vertelt Ernst ten Napel projectleider van dit project.

Plattegrond

RvB Engineering vroeg ook om plattegronden van alle gebouwen. Deze plattegrond hebben wij in Autodesk Revit gerealiseerd en kunnen in PDF gedownload worden. ‘Dit zodat de opdrachtgever goed kan bepalen hoeveel vloerbedekking of pvc er in bepaalde ruimtes gelegd moet worden zonder dat ze dit weer apart moeten inmeten. Want alle maten staan al in de plattegrond’ vertelt Ernst.

Klaar voor de grote verbouwing

Door middel van onze aangeleverde data kan er bepaald worden hoe de verbouwing eruit komt te zien, welke muren verwijderd moeten worden, waar het nieuwe keukenblok geplaatst wordt en hoe de inrichting van de gebouwen eruit komt te zien.

Geomaat denkt mee in oplossingen en stelt zich zodanig flexibel op dat je echt het gevoel krijgt dat je met een partner om tafel zit – Jonathan ten Bolscher, RvB Engineering.

Heb je vragen over 3D-laserscannen van gebouwen of andere objecten? Neem dan contact met mij op!

Ernst ten Napel

Ernst ten Napel

Projectleider Geo
Meer actueel
Alles zien