Actueel

A10 - Ring Amsterdam gescand

De A10, beter bekend als de Ring van Amsterdam, loopt vanaf Diemen in een cirkel om Amsterdam. Voor verschillende opdrachtgevers hebben wij de hele Ring van Amsterdam met ons Mobile Mapping systeem gescand. Dit zorgt voor een enorme hoeveelheid aan data. Wij zorgen ervoor dat wij de grote hoeveelheden data verwerken tot bruikbare producten voor onze opdrachtgevers. Benieuwd hoe? Lees hieronder verder.

  • Amsterdam
Verder lezen Sluiten

De A10 is één van de drukste snelwegen van Nederland. De totale lengte van de Ring is 32,3 kilometer. Het stuk tussen de afrit S101 en de Coentunnel staat al jaren in de file top-10. De A10 bestaat uit 4 weggedeeltes: de A10 Zuid, de A10 Noord, de A10 West en de A10 Oost. In 2020 bestond de A10 al 30 jaar!

Opdrachtgevers

Voor verschillende opdrachtgevers hebben wij de hele Ring van Amsterdam, inclusief de Coentunnel, gescand. Met ons Mobile Mapping systeem rijden we over de A10 met het verkeer mee. Ons Mobile Mapping systeem is een voertuig uitgerust met een GPS, IMU, fotocamera en twee laserscanners die al rijdend in het verkeer de weg en de naaste omgeving in kaart brengt. Hiermee brengen wij per seconde 2.000.000 punten in kaart. Op deze manier verzamelen wij miljarden punten (ofwel big data) die wij verwerken in een puntenwolk. De puntenwolk vormt het uitgangspunt voor alle informatie – producten – die Geomaat levert aan opdrachtgevers.

Groot onderhoud

Afgelopen jaar en de aankomende jaren wordt er groot onderhoud gepleegd aan de A10 en de omliggende snelwegen. Voor verschillende projecten en in verschillende fasen van deze projecten hebben we voor Boskalis, Coentunnel Company en Royal Haskoning een 3D-puntenwolk gerealiseerd. Op basis van de 3D-puntenwolk verwerken we diverse eindproducten. Zo hebben we vooraf voor verschillende delen een DTM, asfaltontwerp, doorrijprofielen en verkanting gemaakt. Voor andere wegvakken hebben we eindproducten gemaakt die bij op- en afleverdossiers worden ingediend. Hierbij kan er gedacht worden aan diverse keuringen van de bovenbouw, DTB, KernGIS en doorrijprofielen.

Ons eindproduct is dan ook een zeer gedetailleerde puntenwolk van een groot gebied. Maar hoe verwerken wij nou zo’n grote hoeveelheid data? Lees hieronder verder over onze BIG-data visie.

Geleverde producten

  • Digitaal Terrein Model (DTM)
  • DTB- en KernGIS revisies
  • Doorrijprofielen
  • Langs- en dwarsonvlakheid
  • Verkantingen
  • C5-IRI waarden

Onze BIG-data visie

Omdat dit niet het enige project is waar we met grote hoeveelheden data werken, hebben we binnen Geomaat een BIG-data visie. Wij zorgen ervoor dat wij de grote hoeveelheden data verwerken tot bruikbare producten voor onze opdrachtgevers. Door allerlei handige interne systemen zorgen wij ervoor dat wij veel data in een korte tijd verwerken.

Dit doen we omdat data pas van waarde is zodra het informatie wordt. Dit betekent voor ons dat wij altijd kennis en informatie toevoegen aan ruwe data. Zo interpreteert de opdrachtgever de informatie goed en is het van betekenis voor zijn of haar vraagstuk.

Animatie de Ring van Amsterdam

Tools en software

Achter de vertaling van big data naar informatie schuilt een uitgebreid werkproces. In dit werkproces gebruiken wij intern geprogrammeerde tools en software gemaakt door onze afdeling Proces en Innovatie (PI). Hiermee behalen we een hoge kwaliteit in een aanzienlijk korte tijd. Dit past bij Geomaat’s visie: innoveren door automatiseren. Deze innovatie slag zorgt ervoor dat de opdrachtgever op een slimme en snelle manier de gevraagde informatie krijgt. Dit passen we niet alleen bij de puntenwolk toe, maar bij al onze werkzaamheden. Wij hebben honderden tools om onze werkprocessen te versnellen en te controleren: landmeten is controleren.

Sinds een aantal jaren zetten wij nog een stap vooruit om Artificial Intelligence toe te passen op onze data, de puntenwolk. Het proces van kunstmatige intelligentie bij Geomaat is sterk in ontwikkeling, lees er hier meer over.

Verwerking BIG-data

De afgelopen 10 jaar is er veel veranderd als het gaat om big data, binnen en buiten Geomaat. In het algemeen is de rekenkracht van computers sterk toegenomen waarmee de puntenwolk steeds toegankelijker is voor iedereen. Wat betreft de opslag van big data hebben wij ons eigen ‘datacenter’. Als online oplossing hebben we ook een eigen Cloud Computing systeem ontwikkeld. Hierin verdelen wij zware taken zoals bewerkingen aan puntenwolken, over alle computers van Geomaat. Zo doet iedere PC een klein deel van het werk ,waardoor we het geheugen en de rekenkracht van alle (werk) computers optimaal benutten.

Meer weten over onze BIG-data visie of over Mobile Mapping? Ik vertel er graag meer over!

Alfred Mulder

Alfred Mulder

Projectleider Mobile Mapping