Expertises

Mobile mapping

Data inmeten op de weg, het spoor of op het water.

Geomaat beschikt over het unieke en veelzijdige Mobile Mapping systeem: de Streetmapper-IV. Dit is een mobiel 3D-laserscan systeem die we plaatsen op een auto, boot of trein. Ook is het mogelijk om een 3D-laserscan te maken met een drone, lees hier meer over Drone mapping.

De mogelijkheden zijn eindeloos, leveren geen verkeershinder op en zijn zeer nauwkeurig. Wat de Streetmapper-IV oplevert is data die wij overzetten in een 3D-pointcloud (puntenwolk). Deze 3D-pointcloud bevat altijd nauwkeurige locatiegegevens en 360-gradenbeelden. Waar de scanner in 2017 nog tot 5mm nauwkeurig was is hij inmiddels tot 3 mm nauwkeurig en meet hij wel 2.000.000 punten per seconde in, dat noemen we innovatie!

Verder lezen Sluiten

Innovatie

Wij zijn dé specialist op het gebied van Mobile Mapping, al vanaf het begin dat het in Europa beschikbaar is. Wij waren het eerste bedrijf dat met het systeem aan de slag ging. Bij Geomaat beheersen we het volledige proces, van de kalibratie van het systeem, de survey, de postprocessing van de data, de uitwerking naar een CAD- of GIS-bestand, de 3D-visualisatie en het combineren en verwerken van data in unieke zelfgeschreven software.

Verwerking van de data

Uit één Mobile Mapping scan kunnen veel producten gegenereerd worden. De gescande 3D-data en de (panorama)fotografie zijn geschikt voor meervoudig gebruik. Zie onze productdatabase voor de verschillende producten die wij kunnen genereren.

Meervoudig gebruik

Detectie en inventarisatie van projectgebied. Denk aan wegmeubilair als verkeerslichten, lantaarnpalen, wegmarkeringen, fietspaden, et cetera. Automatisch kunnen wij markeringen, deklagen en geleiderail detecteren.

Situatiebeschrijvingen. Een 3D-visualisatie, 3D-modellering of combinatie daarvan is een goed middel voor een situatieweergave.

Veranderingsdetectie, ook wel genoemd: change detection. De gescande data kan worden vergeleken met data van eerder verrichte metingen. Zo zijn veranderingen in de omgeving zichtbaar. Zie hiervoor ons product:

Afstanden, hoogte en breedte van objecten meten we in, denk aan wegbreedten, doorrijprofielen of de breedte en hoogte van kunstwerken. Al deze informatie werken we bij in de basisregistraties of inventarisaties van overheidsinstellingen, zoals: DTM, DTB, KernGIS, Garantiebank, DISK-MIOK, et cetera.

Klik hier voor het volledige overzicht van Mobile Mapping producten.

Specificaties Streetmapper-IV

 • scant 2 miljoen punten per seconde
 • multidisciplinaire data ‘Eenmalig inwinnen, meervoudig gebruik’
 • 3 mm ruis
 • 2 scanners: puntdichtheid, volledigheid en nauwkeurigheid
 • het Streetmapper-IV systeem is verplaatsbaar
 • behalve een puntenwolk ook LIDAR- en 360 graden beelden
 • accuracy: 5 millimeter
 • range van 300 meter
 • het Streetmapper-IV systeem staat op een milieu zuinige auto
 • de Streetmapper-IV rijdt met het verkeer mee en levert hierdoor geen verkeershinder op

 

Geomaat-software zorgt voor automatische herkenning

Wij zijn constant bezig met innovaties. Zo ontwikkelen wij zelf tools op het gebied van deep learning. Door de tools die we maken, gaan we steeds sneller en effectiever werken. Zo ontwikkelden we in samenwerking met TNO software voor automatische herkenning van objecten: stoplichten, lantaarnpalen, wegmarkeringen, fietspaden en dergelijke. Automatische herkenning bespaart tijd en kosten! Dit gebruiken we weer voor het bijhouden van verschillende basisregistraties of inventarisaties van overheidsinstellingen.

Voorbeelden van producten die wij genereren uit pointclouds

Bekijk hier alle Mobile Mapping producten

Hoe gaat het Mobile Mapping systeem in z’n werk?

Hieronder bespreken we per categorie hoe Mobile Mapping in zijn werk gaat:

 1. Weg- Wanneer we een weg inmeten met de bijbehorende objecten dan doen we dit met de Streetmapper-IV. De Streetmapper-IV rijdt met het verkeer mee en meet heel nauwkeurig alle punten in.
 2. Spoor- Het mobiele 3D-laserscansysteem plaatsen we op een trein. Doordat het systeem op de trein geplaatst is veroorzaakt dit geen gevaarlijke situaties langs het spoor. Hierdoor kunnen we heel gemakkelijk de profielvrijeruimte van het spoor inwinnen. Ook zijn de objecten op en langs het spoor snel inzichtelijk.
 3. Water- Het 3D-laserscansysteem wordt op een boot geplaatst. Hierbij winnen we oevers, kades, bruggen en andere objecten langs de vaarwegen in. Tegenwoordig doen we dit vaker met drones dan met het Mobile Mapping systeem, zie hiervoor onze expertise Drone mapping.

Mobile Mapping projecten

Wij hebben veel ervaring met het mobiel inscannen van situaties/projecten. Wij zijn in staat om zonder verkeershinder grote wegen snel en nauwkeurig te scannen. Er is al bij veel projecten gebruik gemaakt van het Mobile Mapping systeem, projecten zoals:

Ons portfolio toont jarenlange goede samenwerkingen met professionele partijen en overheidsinstellingen zoals gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat, zowel nationaal als internationaal.

Pluspunten

 • efficiënte, snelle en veilige meetmethode
 • goedkoper dan traditioneel landmeten
 • geen verkeershinder; we rijden op de weg en het spoor gewoon met het verkeer mee
 • zeer nauwkeurige meetgegevens
 • eenmalig inwinnen voor meervoudig gebruik
 • goed inzicht in de conditie van het asfalt

Onze kracht is het ontwikkelen van innovatieve oplossingen. Die zorgen voor kwalitatieve en rijke data die snel kunnen worden opgeleverd.

Alfred Mulder

Alfred Mulder

Projectleider Mobile Mapping

Mobile Mapping producten

Alle producten

Mobile Mapping projecten

Meer zien