Actueel

De Pioniersfase

De periode van 2005 tot en met 2008 noemen we de pioniersfase van Geomaat. Het woord pionieren zegt het eigenlijk al, het was een fase waarin er nog weinig tot niets structureel geregeld was. Zo vertelt Jolle Jelle de Vries “Wat er op ons pad kwam dat losten we op. En bij een volgende keer maakten we daar dan weer gebruik van”. Ter ere van het 20 jarig bestaan gaan we in gesprek met zes mensen die in deze tijd onderdeel waren van het Geomaat-team: (van links naar rechts) Boudewijn, Peter, Gerwin, Uldrich, Jolle Jelle en Jan-Henk.

Verder lezen Sluiten

Vertel eens, hoe was het om in deze beginfase van Geomaat te werken?

Gerwin: “Als wij nu aan onze collega’s zouden vertellen hoeveel uren wij in die tijd in de week maakten, dan zullen er een aantal zijn die ons niet geloven haha. Ik weet nog heel goed dat ik hier voor de eerste keer kwam. Willem (nog steeds mijn collega) zat daar en we hadden precies twee minuten nodig om kennis te maken. Daarna gingen we al over op plannen maken: dit gaan we doen en dat gaan we aanpakken. Het doet wat met mensen als je dezelfde passie hebt, passie voor het vak!”

En de apparatuur was toen ook heel anders neem ik aan?

Gerwin: “Jazeker, nu heeft iedereen stadaard GPS in zijn of haar werkauto. Wij moesten rouleren met het GPS-systeem”. Jolle Jelle: “Ja zo is onze planningsmail ontstaan: Gerwin dit moet dinsdag klaar, wil jij dan aan het einde van de dag de GPS naar Uldrich brengen? Dan komt Jan-Henk langs om de tachymeter op te halen.”

Gerwin: “Zoals op bovenstaande foto liep je dan met de GPS. In het water met een waadpak aan moest je de tas op je hoofd houden, want de apparatuur was niet bestand tegen water. Maar hoe vaak de tas per ongeluk het water heeft geraakt….”

Wat waren de eerste expertises die vorm kregen zoals we ze nu kennen?

Gerwin: “Onze basis is weg- en waterbouw. In het begin hadden we een hele grote klus, ongeveer 80% van al het werk kwam via deze partij. Toen gingen we ons afvragen: wat als deze partij omvalt? Wat moeten we dan? Dat was het moment dat we besloten om onze horizon te gaan verbreden”. Jolle Jelle: “Jullie deden vooral veel projecten in de maatvoering en infra, toen ik erbij kwam gingen we ook landmeetkundige projecten uitvoeren.” Gerwin: “Ja klopt, maar eerder kwamen we daar helemaal niet aan toe. Ik heb de agenda’s van toen nog en heel af en toe blader ik er nog wel eens in. 50/60 uur in de week werken was toen standaard. Het werk is nu heel anders geworden.”

Wat vinden jullie het mooiste waaraan jullie hebben bijgedragen binnen Geomaat?

Peter: “We hebben een methode ontwikkeld waardoor we met alle toestellen op dezelfde manier meten.” Gerwin: “Ja dat is uniek! We hadden op een gegeven moment drie verschillende toestellen en de verwerking van de data is hetzelfde.”

Hoe kwamen jullie tot de eerste innovatieve stappen van Geomaat?

Jan-Henk: “We wilden repeterende werkzaamheden voorkomen.” Peter: “Repeterende werkzaamheden kosten veel tijd, het was een fase van pionieren zo zijn we ook begonnen met het programmeren van onze eigen tools en software. Direct toen ik ermee aan de slag ging, merkte ik dat het mij ligt. Maar als mensen mij vragen wat mijn beroep is dan zeg ik altijd nog landmeter haha”.  Boudewijn: “Door onze eigen tools en software onderscheiden wij ons van de concurrent”.

En is er ook een tool die je kan aanwijzen als de eerste Geomaat-tool?

Peter: “Ik denk dat dat de Geniotools zijn.” Gerwin: “Dat wij onze hele eigen codering hebben is natuurlijk uniek. We hebben in de pioniersfase een basis ontwikkeld maar in de tijd dat ik voor Geomaat werk is die ook al drie keer over de kop gegaan.”

Wat heeft deze eerste fase voor jullie eigen ontwikkeling betekend?

Jan-Henk: “Ik kwam net van school, bij Geomaat werken was mijn eerste baan. Ik heb ontzettend veel geleerd van mijn tijd bij Geomaat.”

Boudewijn: “Ik ben in 2006/2007 begonnen als assistent landmeter. In dit vakgebied had ik praktisch geen opleiding gehad maar al vrij snel vonden ze het vertrouwd om mij alleen op pad te sturen met een one-man station.”Uldrich: “Dat verhaal van vertrouwen dat herken ik, ik had geen ervaring in de landmeetkunde en kreeg bij Geomaat de kans om aan de slag te gaan én een opleiding te volgen. Alles wat ik bij Geomaat geleerd heb, heb ik toegepast in mijn functies daarna. Hierdoor heb ik nu een mooie baan bij de gemeente.”

Hoe omschrijven jullie het Geomaat van toen en het Geomaat van nu?

Boudewijn: “Ik denk nog steeds als een hechte collegiale groep. Een groep die gaat voor nauwkeurigheid, wij beloven alleen dingen die we na kunnen komen. Voor mij is dat de rode draad. Ik heb de groep groot zien worden de afgelopen jaren, maar toch is die rode draad er nog steeds. We weten waar we het voor doen en waar we naar toe willen, het Geomaat van nu is wel gestructureerder dan het Geomaat van toen.”

In het begin was het vooral pionieren: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan…?

Jolle Jelle: “Ja we durfden wel dingen voor het eerst te doen.” Peter: “Absoluut.” Jolle Jelle: “Ik kan me nog herinneren dat we een grote aanvraag hadden voor het Wetterskip. We wisten niet precies hoe we dit project moesten uitvoeren, dus we hebben er toen voor gekozen om dit project af te slaan. Je moet wel weten wanneer je ja kan zeggen en je moet het op tijd zeggen als het niet gaat lukken.” Gerwin: “Dat is ook de kracht van Geomaat denk ik. Als ik denk dat het niet goed gaat dan zeg ik dat, al is het bijvoorbeeld maar een zandbaan. Als het niet goed gaat dan trek ik aan de bel.”

Boudewijn: “Maar ook voor elkaar klaar willen staan, Gerwin heeft mij een keer uit de brand geholpen en ik heb wel eens bijgesprongen bij Willem. Toen we nog in de pioniersfase zaten hoefde je maar even te bellen en een ervaren landmeter of maatvoerder kwam je ergens mee helpen, daar leer je een hoop van.”

Wat zou je tegen iemand zeggen die mogelijk bij Geomaat zou willen werken?

Uldrich: “Nou ik zal eerlijk zeggen, Geomaat is het beste landmeetkundige bedrijf waar ik gewerkt heb. Ondanks dat ik er nu niet meer werk zou ik het iedereen aanraden om er te gaan werken!”

Kernwaarden

Jolle Jelle: “Onze huidige kernwaarden: vakmanschap, innovatie, herkenbaarheid en partnerschap, kun je heel mooi op de pioniersfase projecteren. Vakmanschap: We waren echt met het vak bezig. Gerwin zei net al: als je dezelfde passie hebt dan gaat het vanzelf. Innovatie: we waren ook al bezig met het automatiseren van repeterende werkzaamheden. Partnerschap: zoals Boudewijn al zei ‘met elkaar gingen we ervoor’ ongeacht wie welke functie had, we hielpen elkaar. En herkenbaarheid: we gingen toen ook al werken met eenduidige Geomaat tekeningen. Ook kregen we een nieuw logo en kwam deze op onze auto’s te staan. Hierdoor gingen mensen ons herkennen.

Deze vier woorden komen hier dagelijks voorbij, maar vinden hun grondslag in de pioniersfase.”

Onze kernwaarden vinden hun grondslag in de pioniersfase!

Jolle Jelle de Vries
Meer actueel
Alles zien