Actueel

Dwarsprofielen inwinnen

Het is belangrijk dat het Waterschap Noorderzijlvest inzicht heeft in de diepte en ligging van sloten, plassen en kanalen in hun beheergebied. Het waterschap is namelijk verantwoordelijk voor het waterpeil. Ook is inzicht in de locatie van de duikers en de hoogten van de kades van belang. Dit in verband met de diepgang, de doorvaarthoogte en de afvoer van het water. Het waterschap schakelde ons in voor het meten van 288 dwarsprofielen van sloten, plassen en kanalen.

  • Waterschap Noorderzijlvest
Verder lezen Sluiten

Profielen meten

Voor het inwinnen van de dwarsprofielen gingen onze landmeters afgelopen winter aan de slag. Ze hebben de waarden van de verschillende waterbodems gemeten. In waardpakken trotseerden zij het koude water in de sloten, plassen en kanalen. Daarna was het de beurt aan onze specialisten op kantoor: de dataverwerking. Het bijzondere aan dit project is de gedegen voorbereiding; het team bedacht een speciale inwinmethode die precies past op het vraagstuk van de opdrachtgever.

> Benieuwd hoe we de profielen efficiënt inwinnen? Lees het onder de afbeelding.

Efficiënt inwinnen

In de voorbereiding van het project denken wij extra goed na over de uitvoering. Zo zorgen we ervoor dat onze landmeters efficiënt meten. In dit proces denken onze landmeters ook zelf mee. Voorafgaand aan de uitvoering van dit project hebben onze specialisten van de afdeling Proces & Innovatie (PI) een overleg gevoerd met onze landmeters. Een efficiënte meetmethode is hier de uitkomst van.

We starten met het meten van de dwarsprofielen op het opgegeven punt. Dit opgegeven punt is afhankelijk van de stroomrichting van het water. De landmeter meet dit punt aan de oever, daarna de waterlijn, een aantal punten in de sloot (waaronder de boven- en onderkant van het slib) daarna weer de waterlijn en de oever. Voor de landmeter is het efficiënter om aan deze kant weer te beginnen met het inwinnen van het nieuwe profiel en niet eerst de sloot weer over te steken. Daarom begint hij aan de andere kant van de oever met het meten van het volgende dwarsprofiel. Het nadeel hiervan is dat de landmeter zo de data ‘tegen gecodeerd inwint’.

Dankzij een goede voorbereiding en de samenwerking met ons Proces & Innovatie team was dit geen enkel probleem. Zij hebben namelijk een slimme tool ontwikkeld om het ‘tegen coderen’ met één klik op de knop op te lossen. Deze tool rekent de data op kantoor om zodat het direct in te laden is in het beheersysteem: intwis van het waterschap. Dat noemen we nou efficiënt meten!

Intwis

Wij leveren de data zo aan zodat het direct te verwerken is in het beheersysteem van waterschappen: intwis. Het is belangrijk dat de coördinaten die in dit systeem staan via een bepaalde methode gemeten en verwerkt worden. Wij zijn bekend met dit systeem en leveren de data zo aan zodat het direct te verwerken is in dit systeem.

We hebben Geomaat als adequaat, correct, klantvriendelijk en resultaatgericht ervaren – Jan Willem de Boer, waterschap Noorderzijlvest

Inwinnen in de winter

Wij winnen alle dwarsprofielen in, ook de profielen van moeilijk bereikbare locaties. De beste periode om deze data in te winnen is in de winter. Dit komt doordat de bomen en bosjes dan weinig tot geen bladeren bevatten en daardoor niet tot last zijn voor het signaal van de GPS en het Total Station. Ook zijn er bijna geen mensen aan de oevers of op het water. Waardoor het inwinnen snel en soepel verloopt.

Ongeacht wat de vraag is, aan de voorkant goed nadenken over de uitvoering scheelt tijd achteraf!

Niels Woltman