Actueel

Glasvezelnetwerk in kaart

Al vanaf 2018 meten wij glasvezelnetwerken in. Niet iedereen in Nederland beschikt over goed en snel internet. Vooral in de buitengebieden is de internetsnelheid niet optimaal. Daarom wordt er in veel buitengebieden gekozen voor glasvezel, maar ook steeds meer steden en dorpen kiezen voor glasvezel. Wij meten het netwerk in voor toekomstig beheer en registratie.

Verder lezen Sluiten

In opdracht van Van Gelder Telecom meten wij het aangelegde glasvezelnetwerk in en werken we dit bij op interactieve kaart in ArcGIS. Het inmeten van glasvezel is één van onze grootste projecten geworden.

Begonnen in Friesland

Zoals je in het artikel dat we eerder over dit project schreven kan lezen zijn we begonnen met het inmeten van het glasvezelnetwerk in Friesland. Van Gelder Telecom legt ongeveer vijftien tot vijfentwintig kilometer glasvezelnetwerk per week aan. Na aanleg meten wij het meteen in, het vasthouden aan een strakke planning is dan ook één van de grootste uitdagingen binnen dit project.

Groningen, Drenthe en Overijssel

Nadat we bijna het gehele glasvezelnetwerk van Friesland in kaart hebben gebracht zijn we nu bezig in de provincies: Groningen, Drenthe en Overijssel. Van Gelder Telecom vraagt ons steeds weer om een nieuw onderdeel in te meten. Waar zij het glasvezel gaan aanleggen worden wij gevraagd om het in te meten. Naast het inmeten van de glasvezelrevisie verzorgen we ook de maatvoering van de POP kasten.

Ons werkproces

Nadat de glasvezelbuizen zijn aangelegd door de boor- en legploegen meten wij deze direct in. Onze landmeters zijn dagelijks bezig met het inmeten van weer een nieuw aangelegd deel van het glasvezel, waar ze onder andere de volgende onderdelen meten:

  • de hoofdgeul;
  • gestuurde boringen;
  • persingen/mantelbuizen;
  • DP-punten (distributie punten);
  • koppelpunten;
  • en huisaansluitingen.

Er is veel communicatie tussen onze landmeters en verwerkers op kantoor. Na het inmeten versturen onze landmeters de gegevens naar kantoor. Onze specialisten op kantoor verwerken deze informatie weer in een informatieve kaart in AutoCAD.

Proces & Innovatie

Onze afdeling Proces & Innovatie heeft zelf een tool ontwikkeld waarmee de informatie uit het programma AutoCAD automatisch overgezet wordt in ArcGIS Online. ArcGIS online is een online portaal waar alle informatie overzichtelijk in bijgehouden wordt op een interactieve kaart. Deze kaart wordt dagelijks geüpdatet en alle deelnemende partijen kunnen deze kaart bekijken.

Samenwerking

Doordat we zo’n fijne samenwerking hebben met Van Gelder Telecom werken we al jaren samen aan de aanleg van het glasvezelnetwerk. Belangrijk binnen dit project is de continuïteit op het werk en de kwaliteit die er geleverd wordt. Regelmatig overleg met de projectleiders en de landmeters dragen daaraan bij. Want Van Gelder Telecom streeft naar kwaliteit en ‘bij’ zijn met alle metingen.

Oplevering

De oplevering van de data van dit project is een doorgaande cyclus. Elke week wordt er data opgeleverd die diezelfde week is ingemeten. Het resultaat van dit project is een overzichtelijke revisie. Dit is een overzichtelijk en actueel beeld van het glasvezelnetwerk. Dit wordt gebruikt voor toekomstig beheer en registratie.

Wat begon als een relatief klein project is uitgegroeid tot één van onze grootste projecten!

Niels Woltman
Meer actueel
Alles zien