Actueel

Glasvezelnetwerk van een groot deel van Friesland in kaart

Niet iedereen in Nederland heeft de beschikking over snel en goed internet. Vooral in de buitengebieden laat de internetsnelheid te wensen over. Nu met COVID-19 werken veel mensen thuis waardoor een goede internetverbinding nog meer van belang is. De meeste dorpen en steden beschikken al over (redelijk) goed internet, dit terwijl de buitengebieden nog erg achterlopen. Dit is de reden dat ervoor is gekozen om de buitengebieden van Friesland te voorzien van goed internet via glasvezel.

  • Friesland
  • Van Gelder Telecom
Verder lezen Sluiten

Aanleg glasvezelnetwerk

In opdracht van de provincie Fryslân legt Kabelnoord het glasvezelnetwerk aan. Van Gelder Telecom is de aannemer die het project uitvoert in opdracht van Kabelnoord. Om een  glasvezelnetwerk in de provincie Fryslân te realiseren moet er veel worden geboord en gegraven. Per week legt Van Gelder Telecom ongeveer vijftien tot vijfentwintig kilometer netwerk aan, dit meten wij meteen na aanleg in. Dit is behoorlijk veel en het vasthouden aan de planning is dan ook één van de grootste uitdagingen binnen dit project.

Inmeten glasvezelnetwerk

Nadat de mantelbuizen zijn aangelegd door de boor- en legploegen meten wij deze direct in. Onze landmeter komt dagelijks ter plaatse om de volgende onderdelen in te meten:

  • de hoofdgeul;
  • gestuurde boringen;
  • persingen/mantelbuizen;
  • DP-punten (distributie punten);
  • koppelpunten;
  • en huisaansluitingen.

Er vindt veel communicatie tussen onze landmeters en verwerkers op kantoor plaats. Na het meten versturen onze landmeters de gegevens naar kantoor, op kantoor verwerken we de gegevens tot een informatieve kaart in AutoCAD. Wanneer onze landmeters weer in hetzelfde gebied gaan meten dan nemen ze de al ingemeten data mee. Hiermee voorkomen we dat we stukken overslaan of dubbel meten, zo werken we efficiënt en overzichtelijk.

Verwerking data

Onze afdeling Proces & Innovatie heeft zelf een tool ontwikkeld waarmee de informatie uit het programma AutoCAD automatisch overgezet wordt in het programma ArcGIS Online. ArcGIS Online is een online portal waar alle informatie overzichtelijk in bijgehouden wordt op een interactieve kaart. Alle deelnemende partijen kunnen de kaart in ArcGIS Online bekijken. Dagelijks updaten we deze kaart.

Wekelijks gaat onze projectleider bij Van Gelder Telecom langs om de ingemeten data van de afgelopen vijf werkdagen te controleren samen met de betrokken medewerkers van Van Gelder Telecom. Bij dit project is er gekozen om de data aan te leveren in het uitwisselingsformat: Shape. Hiervoor is gekozen omdat het daardoor gemakkelijk in te laden is in het beheerprogramma van Van Gelder Telecom.

Communicatie & planning

Binnen dit project zit de uitdaging in het bewaren van het overzicht over de gehele aanleg van het glasvezelnetwerk. Voorafgaand aan het project hebben we samen met Van Gelder Telecom een plan van aanpak geschreven. In het plan van aanpak staan heldere afspraken over de planning en efficiënt meten. Communicatie en planning zijn bij dit project cruciaal!

Over de samenwerking met Van Gelder Telecom zijn we erg tevreden. Er is goede onderlinge communicatie en ook het wekelijks overleg wordt als zeer nuttig ervaren. Van Gelder Telecom streeft naar kwaliteit en ‘bij’ zijn met alle metingen.

De verwerking moet snel, kwalitatief en betrouwbaar zijn. Geomaat bedenkt altijd weer slimme tools waardoor ze nog efficiënter kunnen werken – aldus Alexander Heldoorn, projectleider Van Gelder Telecom.

Oplevering

De oplevering van dit project kent een doorgaande cyclus, per week wordt er data opgeleverd die diezelfde week is ingemeten. Het resultaat van dit project is een overzichtelijke revisie. Dit is een overzichtelijk en actueel beeld van het glasvezelnetwerk, wat gebruikt wordt voor toekomstig beheer en registratie.

Inmiddels hebben we al 1285 kilometer aan glasvezelnetwerk ingemeten en verwerkt! Benieuwd naar wat we voor uw project kunnen betekenen? Ik ga graag met u in gesprek

Niels Woltman
Meer actueel
Alles zien