Actueel

Oprichtersontbijt – van 2 naar 100 medewerkers

Ter ere van het 20 jarig bestaan komen de oprichters van Geomaat bij ons op kantoor in Groningen ontbijten. Egbert Steenbergen (oud eigenaar van Westerman Wegenbouw), Albertus Steenbergen (zijn zoon en later eigenaar van Westerman Wegenbouw), Gertjan Steenbergen (ook zoon van Egbert en mede-eigenaar geweest van Westerman) en Bart Kramer (oud eigenaar van Kramer Metslawier Grondverzet). De huidige eigenaren Jolle Jelle de Vries en Jurjen van der Noord schuiven ook aan. Ik ga met hun in gesprek over de oprichting van Geomaat, de groei, de veranderingen in het vakgebied en hun gevoel bij het bedrijf. Benieuwd naar hun verhaal? Lees dan vooral verder…

Verder lezen Sluiten

Heren vertel eens, hoe is Geomaat ontstaan?

Bart: “Nou dat is 20 jaar geleden, bij Kramer hadden wij een uitzetter en die deed ook veel werk voor Westerman. Egbert had het idee om zelf een landmeetkundige afdeling te beginnen, toen hebben we de koppen bij elkaar gestoken en hebben we hier een bedrijf voor opgericht: Geomaat. Later is het bedrijf Schreuder hier ook bij aangehaakt.”

En hoe kwamen jullie bij de naam Geomaat?

Albertus: “Dat heeft Grieto bedacht, onze eerste medewerker. Maat staat voor meten en maat is ook gezamenlijk. En Geo vanuit geomeetdienst. Zo is de naam Geomaat ontstaan.”

Geomaat oude logo

Afbeelding: het oude logo van Geomaat

En hoe waren de eerste jaren voor Geomaat?

Bart: “De eerste jaren waren zeker geen vetpot. Grieto voerde een aantal klussen uit voor onze eigen aannemerijen en wat voor KWS.” Albertus vult aan “Toen Willem en Gerwin erbij kwamen kwam er echt meer werk los, en toen Jolle Jelle erbij kwam begon Geomaat echt te groeien.” Jolle Jelle: “Willem en Gerwin waren een hele mooie stabiele basis om op verder te bouwen. Zij zorgden voor een vaste stroom aan werk.”

En hoe ging het toen verder?

“Na ongeveer 2 jaar hadden we echt de ambitie om Geomaat te laten groeien. Schreuder was uitgetreden als eigenaar en we waren op zoek naar een bedrijfsleider” vertelt Albertus. Jolle Jelle vult aan “Ja, ik ben er in 2005 bijgekomen. Ik was op zoek naar een nieuwe baan waar ik weer echt met landmeten bezig kon zijn en toen zei Albertus tegen mij: ‘ik wil dan ook dat je mede-eigenaar wordt want een beetje mooi zitten zijn op kantoor daar hebben we niks aan. Er moet wat gebeuren en dan doe je er ook wat meer voor’. Dat waren zijn letterlijke woorden, ik dacht ‘dat klinkt leuk, dat doen we’!

Daarna groeiden we ieder jaar en in 2008 stonden we voor een grote investering, het rijdend scannen. Een investering die net zo groot was als de omzet die we toen hadden. Voor Bart Kramer was dat het moment om het stokje over te dragen en te stoppen als eigenaar bij Geomaat” vertelt Jolle Jelle.

Albertus vult aan “Geomaat en Westerman Wegenbouw zaten gezamenlijk op dezelfde locatie. Het ging goed en we konden in 2009 ons gezamenlijke nieuwe kantoor betreden. We waren met elkaar als één familie. Helaas werd dit bruut verstoord door de economische crisis. Westerman Wegenbouw was genoodzaakt om te stoppen in 2011.  Een gebeurtenis waar we allemaal nog vaak aan terugdenken.”

De 10 jaren daarna heeft Jolle Jelle Geomaat verder uitgebouwd en sinds 1,5 jaar is Jurjen hem komen versterken in de directie en als mede-eigenaar.

Maar eerst zaten jullie dus met z’n allen op kantoor?

Albertus: “Nou kantoor wil ik het niet noemen, ketencomplex is een betere benaming haha. Het waren allemaal aan elkaar gezette keten wat ons kantoor vormde, ook toen hadden we al een serverruimte, dat tevens rookhok was, hahaha”. Jolle Jelle vertelt “Toen we nog in het ketencomplex zaten, zaten Egbert en ik vlak naast elkaar. Onze bureaus zaten eigenlijk letterlijk tegen elkaar aan met alleen een dunne wand ertussen. Als Egbert een vertrouwelijk gesprek ging voeren deed hij de deur van zijn kamer dicht, net alsof ik het niet zou horen maar ik kon alles letterlijk volgen haha.” Egbert: “Toen was ik ook al een beetje doof denk ik haha.” Jolle Jelle: “Het was een prachtige tijd van pionieren, ontwikkelen en saamhorigheid.

Hadden jullie zelf landmeetkundige ervaring of was het nieuw?

Egbert: “Ik ben ooit als landmeter begonnen bij de Heidemij in 1956. Daar ben ik begonnen met uitzetten. Dus ik had wat ervaring met landmeten. Ook heb ik het een beetje op school gehad in Arnhem.  Maar toen Jolle Jelle hier kwam met al die nieuwe toestellen, ja daar snapte ik helemaal niks meer van. Dat was allemaal zo modern geworden. Ik vind alle ontwikkelingen in de techniek nog steeds super interessant. Ik zie vaak dingen van jullie voorbijkomen op LinkedIn en dat like ik dan of plaats ik een reactie. Thuis heb ik ook nog steeds folders liggen van Geomaat.”

Jullie noemden de verschillen tussen landmeetkunde vroeger en nu, wat zijn volgens jullie de grootste verschillen in het vakgebied?

Albertus: “Techniek, dat alles nu digitaal is. Vroeger deden we bijna alles met een waterpastoestelletje en nu doen jullie van alles met de Streetmapper, met 3D-laserscanners en met drones en de data die jullie daar allemaal mee inwinnen…”  Egbert valt hem in de rede: “Dat is grandioos! Ik ben er trots op dat het zo geworden is. Ik voel me nog altijd met Geomaat verbonden.”

Over verbondenheid gesproken, wat voelen of denken jullie wanneer jullie aan Geomaat denken?

Albertus: “Trots op wat Jolle Jelle neer heeft gezet en trots dat wij daar in het begin aan meegewerkt hebben.” Bart “Ja hier sluit ik mij bij aan, complimenten voor Jolle Jelle. Maar het is niet zo dat ik nou dagelijks aan Geomaat denk hoor haha. Als je nu een project binnenhaalt dan is het logisch, maar wanneer je als bedrijf net begonnen bent en je krijgt je eerste opdracht dan ben je euforisch. Die eerste opdrachten herinner ik me altijd nog.”

Geomaat 20 jaar jubileumlogo

Was het ook jullie ambitie om een groot landmeetkundig bedrijf te starten? Of was het meer ter ondersteuning van de aannemerij?

Albertus: “Toen we Geomaat oprichten was het in eerste instantie ter ondersteuning van de aannemerij. We kregen het wat drukker toen Willem en Gerwin erbij kwamen, toen zeiden we: we moeten echt iemand aantrekken die het gaat leiden die er verstand van heeft.” Jolle Jelle: “We durfden het ook steeds om nieuwe mensen aan te nemen. Ook al was dat best wel spannend. Bij de eerste medewerker die ik aannam dacht ik, potverdorie elke maand salaris betalen: gaat dat wel lukken? Maar we groeiden steeds meer en dat was geen probleem. Toen de Streetmapper kwam groeiden we nog meer.” Bart vult aan: “Als ondernemer moet je een bepaalde durf en lef hebben.” Albertus sluit af: “Om terug te komen op je vraag, toen Jolle Jelle erbij kwam, kwam die ambitie wel.”

Als jullie drie dingen moeten noemen die bij Geomaat passen, welke drie dingen zijn dat?

Albertus: “PRECIES, innovatie, betrouwbaar, modern, dat zijn er al meer dan drie haha maar dat komt bij mij op.” Egbert: “Het is belangrijk dat wat je uitvoert dat je dat goed doet. Je moet waarmaken wat je belooft.” Albertus vult dit aan “Je moet altijd proberen om dat stukje extra te geven wat ervoor zorgt dat je opnieuw gebeld wordt. Iets doen wat eigenlijk niet hoeft zorgt voor een stukje meerwaarde.” Egbert: “Geld verdienen is mooi, maar vertrouwen winnen is nog veel mooier!” Gertjan: “Bij Geomaat denk ik aan een bedrijf dat altijd met je meedenkt over hoe je iets makkelijker of beter kan uitvoeren.” Jurjen sluit af “Heel mooi die dingen die jullie noemen, daar zijn onze huidige vier kernwaarden op gebaseerd: innovatie, partnerschap, vakmanschap en herkenbaarheid.

Ik ben trots op Geomaat!

Jolle Jelle de Vries