Actueel

Samenwerking - Tyker

Langdurige samenwerking, dat is belangrijk voor Geomaat. Zo maken wij al jaren intensief gebruik van de Robot Plotter van onze leverancier Tyker. Hiermee zetten we stuurlijnen uit. In 2020 hebben we meer dan 850 km aan stuurlijnen uitgezet! Maar de samenwerking met Tyker gaat verder. Zij is namelijk specialist op het gebied van het automatisch aansturen van machines. Zo ook voor freesmachines. Om die reden gebruiken wij ook al jaren het Road Profiler systeem. Onze asfaltspecialisten en maatvoerders hebben alle kennis in huis voor het maken van 3D-machinemodellen en het uitzetten van stuurlijnen. Zo versterken Tyker en Geomaat elkaar!

Verder lezen Sluiten

Al jaren werken we samen met Tyker, al vanaf 2013. Tyker heeft vanuit hun ervaring in de aansturing van landbouwmachines een apparaat ontwikkeld dat automatisch stuurlijnen uitzet. Dit apparaat werd bevestigd op een quad. Voor Geomaat was dit systeem een uitkomst, dit bespaart veel handmatige werkzaamheden en daardoor manuren. Daarvoor werden stuurlijnen uitgezet door twee of drie personen met behulp van een stuk touw. Geomaat heeft veel input gegeven voor de verbeteringen van dit systeem.

Dit systeem was de eerste Road Plotter, alleen dit systeem had nog een aantal nadelen. Geomaat heeft veel input gegeven voor de verbetering van het systeem. Het werken met een quad geeft namelijk logistieke uitdagingen en ergonomische problemen. Bovendien was dit systeem nog niet zelfsturend. Vervolgens is de Robot Plotter doorontwikkeld. Lees hieronder verder.

Robot Plotter

Begin 2019 kochten we de eerste Robot Plotter. Daarmee zijn wij één van de eerste gebruikers van de Robot Plotter. De Robot Plotter is een compact apparaat dat op een snelle en nauwkeurige wijze stuurlijnen en belijning op het asfalt uitzet. De Robot Plotter beschikt over een geavanceerde besturing, die gebruik maakt van een digitale tekening met stuurlijnen en van RTK-GNSS. Ook is het mogelijk dat een Total Station de Robot Plotter aanstuurt. Inmiddels zetten we twee Robot Plotters in zodat we efficiënt met de Robot Plotter werken vanuit onze beide vestigingen. Een Robot Plotter zet autonoom stuurlijnen uit, heeft een hoge nauwkeurigheid, is arbeidsbesparend en bovenal is het een hele veilige manier voor het uitzetten van asfaltbelijning.

Projecten

Bij veel verschillende asfaltprojecten zetten we de Robot Plotter in. Hieronder een greep uit de projecten van 2020 en van dit jaar (2021) waarbij we de Robot Plotter inzetten en ingezet hebben:

Projecten 2020

 • Ring Groningen voor Combinatie Herepoort
 • N34 Coevorden – Holsloot voor BAM
 • N34 KNP Emmen West – N381 voor Dura Vermeer
 • N34 KNP Emmen West voor Van Spijker / NTP
 • N351 Makkinga – Olderberkoop voor NTP
 • N353 Holwerd – Ternaard  voor De Wilde
 • N388 Grijpskerk – ’t Hoekje voor Schagen Infra
 • N765 IJsselmuiden voor TWW
 • N833 Culemborg – Buurmalsen voor Dostal Wegenbouw
 • N359 Bolsward voor KWS Infra
 • Groot Onderhoud Noord Nederland Oost voor KWS Infra
 • N363 Warffum – Uithuizermeeden voor Oosterhof Holman

Projecten 2021

 • Ring Groningen voor Combinatie Herepoort
 • N34 KNP Emmen West voor Van Spijker/ NTP
 • N343 Weerseloo – Oldenzaal voor TWW
 • A6 Lelystad Noord – Ketelbrug voor Heijmans 

Voordelen

Eén van de voordelen is dat we dankzij de Robot Plotter veel manuren besparen. In vergelijking met het traditioneel uitzetten zijn er minder vakmensen nodig voor hetzelfde resultaat. Daarnaast brengt het compacte formaat voordelen met zich mee, zo kan het apparaat gemakkelijk vervoerd worden. Dit zorgt voor flexibiliteit en snelle inzetbaarheid. Een ander bijkomend voordeel is de instelbare spuitlengte en spuitinterval, zo wordt er voldaan aan project specifieke wensen of eisen.

 • Besparing van manuren
 • Spuitlengte en spuitinterval instelbaar
 • Flexibel en snel inzetbaar
 • Sneller, efficiënter en goedkoper dan traditioneel uitzetten
 • Veiliger werken
 • Geavanceerde besturing
 • Autonoom uitzetten van stuurlijnen met een hoge nauwkeurigheid

Specificaties

De Robot Plotter voldoet zowel aan de machinerichtlijn (CE) als aan alle wettelijke veiligheidseisen. Zo kan het apparaat met één druk op de knop gestopt worden, mocht dit onverwacht nodig zijn. Ook is het uitzetten van lijnen met een offset mogelijk, dit is bijvoorbeeld goed toepasbaar voor het uitzetten van markeringen. Door gebruik te maken van de tablet op de afstandsbediening, kunnen digitale dxf bestanden eenvoudig geüpload worden via een webportal of USB-stick in de software van de Robot Plotter.

Road Profiler

Maar de samenwerking met Tyker gaat verder dan alleen de Robot Plotter. Tyker is specialist op het gebied van het automatisch aansturen van machines, zowel voor stuurlijnen als voor freesmachines. Voor freesmachines hebben ze de Road Profiler ontwikkeld. Dit is een apparaat die de freesmachine aanstuurt en automatisch regelt hoeveel er op welke plaats gefreesd wordt. Geomaat is expert op het gebied van het maken van 3D-machinemodellen. Wij maken namelijk modellen voor stuurlijnen en freesontwerpen die direct geschikt zijn als invoer in de Robot Plotter en Road Profiler. Zo versterken Tyker en Geomaat elkaar!

De mensen bij Geomaat hebben kennis van zaken en brengen innovaties in de praktijk. Daarom passen Geomaat en Tyker goed bij elkaar en werken we al jaren prettig samen – Tijmen Bakker, directeur Tyker

Partnerschap

Eén van onze kernwaarden is partnerschap. Wij vinden langdurige samenwerkingen namelijk erg belangrijk. Dit gaat over samenwerken met alle partijen, van leveranciers tot opdrachtgevers. Zo gebruiken wij al jaren de systemen van Tyker. Zij is een specialist in het automatiseren van werkprocessen met mobiele machines in de wegenbouw. Daarbij maken ze gebruik van robotica, lokalisatie- en besturingstechnologie.

Doordat wij 3D-modellen maken voor het Road Profiler Systeem (voor 3D-frezen) en gebruik maken van de Robot Plotters hebben we wekelijks contact met Tyker. Onze maatvoerders koppelen informatie terug aan Tyker over de werking van de producten. Hierdoor blijft Tyker haar producten verbeteren.

De samenwerking met Tyker verloopt prettig. Ze staan open voor feedback en zo leren we van elkaar. Ook sluit de visie van Tyker over het automatiseren van repeterende werkzaamheden precies aan bij de werkwijzen van Geomaat!

Gerko Tibbe

Gerko Tibbe

Projectleider Infra