Actueel

Uitgebreide meting van de bewegende fietsbrug Drachten

Door het combineren van landmeten en 3D-laserscanning zorgen wij voor een uitgebreide meting van de bewegende fietsbrug Drachten. De veertien jaar oude fietsbrug De Slinger in Drachten gaat een grote algehele inspectie door. Dit is de eerste keer na de bouw dat het kunstwerk in zijn geheel onder de loep gaat. Niet alleen de tuien, ook de draagconstructie, het hekwerk en het fietsdek worden gecontroleerd.

  • Drachten
  • Concept Ingenieurs
Verder lezen Sluiten

Unieke fietsbrug

De fietsbrug te Drachten is een unieke brug die herkenbaar is in de regio. Het verbind oost en west Drachten met elkaar. De Slinger is met 240 meter de langste fietsbrug van Noord-Nederland. Op het hoogste punt is het fietspad 5 meter hoog.

Eind juli zijn we begonnen met het inmeten en verwerken van de bewegende fietsbrug Drachten. Op die manier is de status van de fietsbrug inzichtelijk. Dit kunstwerk zit in de portefeuille van gemeente Smallingerland. Zij schakelden Concept Ingenieurs in voor het onderhoud aan dit bestaande kunstwerk. Hierbij is het van belang dat er een goede nulmeting (oftewel uitgangspunt) is van de fietsbrug.

 

Nulmeting

Voor een goede controle aan de brug is een kwalitatieve nulmeting van belang. Hier zorgen wij voor. Onze landmeters brengen de huidige situatie in kaart, dit vormt de basis voor verdere monitoring. Na het inmeten van de bewegende fietsbrug Drachten, verwerken onze specialisten de data op kantoor. Op die manier bepaalt de constructeur wat voor onderhoud de brug nodig heeft.

Leuk feitje: 14 jaar geleden waren wij ook betrokken bij de bouw, voor de maatvoering van dit kunstwerk.

Lastige klus

Het in kaart brengen van deze brug is een lastige klus, want de tuibrug is altijd in beweging. Rein Hofstra heeft deze brug zo ontworpen dat het enige beweging kan doorstaan. Die beweging vindt ook plaats bij temperatuurschommelingen en door invloed van de wind. Goede monitoring is van groot belang om de veiligheid van dit bijzondere kunstwerk te waarborgen. Dit voor het tijdig inspelen op eventuele deformaties en te bepalen wat voor onderhoud nodig is.

Om precisie van de data te garanderen combineren wij landmeten met 3D-laserscanning. De eerste dag heeft onze landmeter de grondslagpunten ingemeten. Het 3D-laserscan team kon hier de volgende dag direct gebruik van maken. Onze specialist maakt op kantoor een berekening, waarin hij de coördinaten vergelijkt met de 3D-puntenwolk. Op die manier zorgen we voor een dubbele controle op de data. En is het resultaat een uitgebreide cluster van data voor een kwalitatieve nulmeting, overzichtelijk verwerkt in een 3D-puntenwolk en rapportage.

> Binnenkort gaan we ook de andere bijzondere fietsbrug in Drachten ‘De Ring’ in kaart brengen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor uw project? Ik ga graag met u in gesprek.

Niels Snijdood