Actueel

Slimme 3D-puntenwolk

Elke dag winnen wij enorm veel data in, deze data verwerken wij tot bruikbare informatie voor onze opdrachtgevers. Omdat de data hoeveelheid enorm is, noemen wij dit ook wel: BIG data. Bij Geomaat hebben wij een BIG data visie, hierdoor weten wij exact hoe we van data informatie moeten maken. Want data is pas van waarde zodra het informatie is. Dit betekent dat wij altijd kennis en informatie toevoegen aan ruwe data. Ons streven is om dit te doen in de kortste doorlooptijd en met de hoogste kwaliteit. Om dit te bereiken (met BIG data), speelt automatisering een grote rol. Al jaren is dit proces in ontwikkeling dankzij onze afdeling Proces & Innovatie (PI).

Verder lezen Sluiten

Automatische kaartvervaardiging 3D-puntenwolk

Afdeling Proces & Innovatie

Onze afdeling Proces & Innovatie bestaat uit een team van zes medewerkers die dagelijks bezig zijn met het maken van software om productieprocessen te versnellen en/of te verbeteren. Het team is gestart met de gedachte: ‘Iets wat je 10 keer handmatig moet doen, doet een computer veel sneller en beter’. Al 10 jaar werken we aan het verbeteren van onze werkwijze, vooral op technisch vlak. In de afgelopen 15 jaar zijn honderden software programma’s en tools gemaakt waarmee we invulling geven aan onze 3D Big-data visie. Namelijk door het gebruik van de tools gaat de kwaliteit van onze producten omhoog of wordt de doorlooptijd van de verwerking verkort.

> Deze afdeling heeft ook onze nieuwe meetmethode ontwikkeld

Geomaat artificial intelligence in de 3D puntenwolk

Slim ordenen van data

Met de Streetmapper winnen wij twee miljoen punten per seconde in. Dat komt neer op 2000 tot 5000 punten per vierkante meter. Dat is enorm veel! De uitdaging is dus om hier de juiste informatie uit te halen die van waarde is voor de opdrachtgever. Achter de vertaling van BIG data naar informatie schuilt een uitgebreid werkproces, waarin wij intern geprogrammeerde software en tools voor gebruiken. De afgelopen twee jaar heeft de afdeling PI gewerkt aan een belangrijke stap, namelijk aan het slim classificeren van 3D-puntenwolken door middel van algoritmes.

De punten verbinden

De punten in een 3D-puntenwolk weten alleen dat ze een punt zijn die een exacte locatie in het X,Y,Z heeft. Verder weten deze punten niet dat ze onderdeel zijn van een groter geheel, zoals bijvoorbeeld een object. De punten moeten met elkaar verbonden worden zodat ze samen een object vormen. Dit proces kun je vergelijken met een kleurboek waar verschillende punten met nummers instaan. Hier moet je ook de verschillende punten met elkaar verbinden om te zien hoe het gehele plaatje eruit ziet.

Geomaat punten verbinden 3D puntenwolk object

Onze afdeling PI heeft door middel van Artificial Intelligence software ontwikkeld die ongeveer hetzelfde doet. Deze software herkent (door middel van voorbeelden) dat bepaalde punten bij elkaar horen en een object vormen, zoals bijvoorbeeld een lantaarnpaal, en plaatst ze in de bijbehorende klasse.

Op dit moment zijn wij instaat om de onderdelen in een 3D-puntenwolk op te delen in zo’n 25 verschillende klassen. Voorbeelden hiervan zijn: maaiveld, wegdek, auto’s, wegmeubilair, bomen en bosschages, geleiderail.

Van data naar informatie

Door middel van Artificial Intelligence wordt er structuur in de data gebracht en kunnen wij de juiste informatie uit de data halen. Op dit moment zijn we zover dat we 90% van een kaart automatisch kunnen maken. Dit is dus mogelijk zonder dat een medewerker hiervoor handmatig een laserbestand van honderden megabytes hoeft te openen. Maar ons doel is natuurlijk om die 100% te bereiken.

Al jaren bezig

Onze afdeling PI bestaat al een aantal jaren en daardoor halen wij ook al ruim 10 jaar automatisch wegbelijning en geleiderail uit 3D-puntenwolken. Ook worden ruim 10.000 wegmarkeringspijlen automatisch gevonden per jaar. Voor het komende jaar hebben we nog veel dingen op de planning staan met betrekking tot de ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI). Wij willen de inzet van A.I. vergroten en daarmee ook het deel dat we nu nog handmatig doen, laten uitvoeren door computers.

Ik vind het prachtig om onderdeel te zijn van de interne ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence en slim classificeren!

Jolle Jelle de Vries