Actueel

As-built (revisie) van N34 Hunebed Highway

Wij werken mee aan alle lopende verdubbelingsprojecten van de Hunebed Highway: de N34. Al vanaf 2014 zijn wij betrokken bij dit project. Voor de provincie Drenthe hebben we de huidige situatie van de weg in kaart gebracht. Dit deden we al vóór de tenderfase. Wij zorgen voor correcte maatvoering tijdens de uitvoering van drie verschillende projecten voor drie verschillende aannemers (BAM, Dura Vermeer en Van Spijker Infrabouw). Na afronding winnen wij het tracé in met onze Streetmapper-IV. Van de ingewonnen data realiseren wij een as-built (revisietekening). Samen zorgen we ervoor dat Drenthe optimaal bereikbaar is!

Verder lezen Sluiten

Bovenstaande foto van de nieuwe viaduct ‘Dolmen’ bij Erm is gemaakt door: Van Spijker Infrabouw B.V. 

Zoals we in ons eerste artikel voorafgaand aan de uitvoering en in ons tweede artikel (tijdens de uitvoering) al schreven, is dit een groot en langdurig project. De N34 is namelijk één van de belangrijkste wegen van de provincie Drenthe.

“Op meerdere delen verdubbelen we de weg en we maken alle kruisingen ongelijkvloers. Zo verbeteren we de verkeersveiligheid. Ook moet Drenthe in alle opzichten optimaal bereikbaar zijn. Dat is nodig voor een leefbare provincie met een sterke economie,” aldus de provincie Drenthe.

Faseringen

Het project bestaat uit drie delen voor drie verschillende aannemers: BAM, Dura Vermeer en Van Spijker Infrabouw. De verdubbeling van de N34 van Coevorden naar Holsloot (6,5 km) en bij Emmen (2,5 km) zijn – in opdracht van BAM en Dura Vermeer – in de eerste helft van 2021 afgerond. De afbouw van het knooppunt Emmen-West, de kruising tussen de N34 en de N391, is – in opdracht van Van Spijker – eind 2021 gerealiseerd. Hier verzorgden wij de maatvoering van de kunstwerken en het asfalt. BAM heeft de verdubbeling tussen Coevorden en Holsloot gerealiseerd. Hiervoor hebben wij de maatvoering verzorgd en 360-gradenbeelden gemaakt.

  • BAM heeft de verdubbeling tussen Coevorden en Holsloot gerealiseerd. Hiervoor hebben wij de maatvoering verzorgd en 360-gradenbeelden gemaakt.
  • Dura Vermeer is verantwoordelijk voor de verdubbeling tussen Emmen-West en de Frieslandroute. Hiervoor hebben wij het asfaltontwerp gemaakt en de maatvoering verzorgd.
  • Van Spijker Infrabouw heeft het knooppunt Emmen-West (de kruising tussen de N34 en de N391 – rondweg Emmen) gerealiseerd, hiervoor verzorgen wij de maatvoering.

As-built (revisietekening)

Na afronding van de werkzaamheden worden de op- en afleverdossiers gemaakt. Voor beide verdubbelingsprojecten is met onze Streetmapper-IV de eindsituatie van het vernieuwde wegennetwerk ingewonnen. Van deze ingewonnen data realiseren wij as-built (revisietekeningen).

Een as-built revisietekening gebruiken we voor:

  • Om te controleren of de eindsituatie conform ontwerptekening is gerealiseerd;
  • Om te controleren of de eindsituatie gebouwd is conform de vooraf opgestelde tolerantie;
  • Voor de beheersystemen van de Provincie Drenthe (BGT).

Zie hiervoor onderstaande animatie.

As-built (revisietekening) N34

Nuldeformatiemetingen kunstwerken

Naast het realiseren van de as-built (revisietekeningen), meten wij ook de nieuw gebouwde viaducten in. Voor beide verdubbelingsprojecten én voor het Knooppunt Emmen-West, hebben wij voor acht nieuwe viaducten nuldeformatiemetingen uitgevoerd en verwerkt.

Laatst uitgevoerde werkzaamheden

Voor Van Spijker InfraBouw en NTP Infra zijn we momenteel bezig met het maatvoeren van de aansluitende wegen op de nieuw gebouwde fly-over Dolmen.

Artistieke fly-over ‘Dolmen’ bij Erm uitdagend om te maatvoeren

Het mooiste viaduct van de N34 dat nieuw gebouwd is, is fly-over ‘Dolmen’ bij Erm. ‘Dolmen’ is een ander woord voor Hunebed. Het kunstwerk is zo artistiek, dat het bijzonder was om dit kunstwerk op de millimeter nauwkeurig en precies zoals het in het ontwerp bedacht is, in te passen. Projectleider Gerko Tibbe aan het woord:

“Normaal zijn alle vormen in een kunstwerk vrij recht. Viaducten liggen meestal niet in een bocht en de vorm van alle onderdelen is meestal vierkant of rechthoekig. De architect heeft bedacht dat zelfs de pijlers en steunpunten rond en ovaal moeten zijn waardoor de bouwmethode zeer bijzonder is. Het maatvoeren van de boorpalen, de drie poeren en de twee landhoofden ging gemakkelijk. Daarna kregen we te maken met de ronde vormen wat voor de nodige uitdagingen zorgde. Het kunstwerk ligt in een (verbindings)boog hierdoor bouwden we de steunpunten en het dek in drie delen; eerst de rechterkant, toen de linkerkant en tot slot het gedeelte ertussen.”

Doordat we in dit project samenwerken met drie aannemers, valt of staat het project met goede communicatie

Gerko Tibbe

Gerko Tibbe

Projectleider Infra