Expertises

Data-analyse en verwerking

Data die specialisten analyseren en meervoudig verwerken naar allerlei producten.

Alle data die wij inwinnen met traditioneel inmeten, Drone Mapping of via Mobile Mapping analyseren we en verwerken we daarna tot verschillende producten. Hierdoor kunnen wij u van dienst zijn binnen alle fasen van het project.

Verder lezen Sluiten

Hoog kwaliteitsniveau door de afdeling Proces & Innovatie

Onze eigen afdeling Proces & Innovatie creeërt allerlei projectmatige tools en software waardoor wij het werk gemakkelijker en sneller kunnen uitvoeren. Momenteel werken we aan automatische detectie van objecten (deep-learning).

Er zijn verschillende ingebouwde controles in het totale werkproces. Tools die de kwaliteit van de data in de 3D-puntenwolk garanderen en die zorgen voor kwaliteitsrapporten.

De afdeling Proces & Innovatie is gestart met de gedachte ‘iets wat je 10 keer handmatig moet doen, kun je ook door een computer laten doen’. Zo begon onze afdeling Proces & Innovatie met het maken van handige tools in AutoCad. Inmiddels is dit uitgegroeid naar onze cadMaat-applicatie, hieronder vallen ruim 150 tools die onze specialisten iedere dag gebruiken om hun werkzaamheden zo efficiënt mogelijk uit te voeren.

Handmatig modelleren uit puntenwolken beperken we tot een minimum. Om dit gehele proces te  optimaliseren,werken we al sinds 2011 samen met TNO.

Vereenvoudigen dataverwerking ingemeten met Total Station of GPS-ontvanger

Het meten met een Total Station of een GPS-ontvanger is steeds eenvoudiger. De laatste jaren maken we in het veld al een digitale tekening. Wel is het belangrijk dat er voldoende kwaliteitscontroles in het proces zitten. Denk hierbij aan: standplaatsberekening, oriënteringen, controlepunten, spiegelstokhoogten, et cetera. In 2020 heeft Geomaat een eigen meetverwerkingssysteem ontwikkeld om de kwaliteitscontroles te garanderen. Landmeters kunnen via de webapplicatie MeetPost, de meting controleren. Op kantoor verwerken we de meting tot een AutoCad-tekening. Met deze nieuwe tool besparen we tijd ten opzichte van de reguliere verwerking van metingen.

Producten in zeer korte tijd gerealiseerd

Met onze inwinmethodes winnen wij zeer veel data in. Onze klanten vragen vaak om een product dat we in zeer korte tijd moeten realiseren. Al vanaf 2008 zijn we bezig om het proces van puntenwolkberekeningen te optimaliseren. Er zijn zeer veel applicaties gebouwd om zeer snel berekeningen uit te kunnen voeren en de kwaliteit van de data te controleren. Meest in het oog springend is ons eigen cloudcomputing netwerk, de taskrunner. Voor zeer grote bewerkingen zetten we alle computers van Geomaat in om een deel van de berekeningen uit te voeren. Wat normaal 2 dagen duurt (bij gebruik van 1 computer) is nu in een half uur gereed.

Onze huidige tools zijn:

  • verkantingstool
  • breedtetool
  • spoorvormingstool
  • C5-IRI tool
  • automatische detectie van objecten
  • geleiderailtool

Weginformatie applicaties

Ook voor weginformatie heeft onze afdeling Proces & Innovatie een aantal tools ontwikkeld. Dit zijn bijvoorbeeld tools voor automatische detectie, deze tools herkennen automatisch objecten in een 3D-pointcloud. Maar ook C5- en IRI-waarden kunnen wij automatisch in een pointcloud detecteren met onze C5-IRI tool. Ook de verkanting, de breedte, de spoorvorming, lengte- en dwarsprofielen en de geleiderail van de weg detecteren we automatisch door onze zelfgemaakte tools.

Elke dag is onze afdeling Proces & Innovatie bezig met het ontwikkelen van nieuwe tools en software.

We streven ernaar om de kans op fouten te minimaliseren, efficiëntie te maximaliseren en mogelijkheden uit te breiden. Dankzij onze afdeling Proces & Innovatie.

Verwerking

Nadat wij de data hebben geanalyseerd en allerlei elementen automatisch zijn gedetecteerd door onze tools, verwerken wij de data tot allerlei producten. Met de ingewonnen data kunnen wij bijvoorbeeld 2D-kaarten updaten tot 3D-kaarten. Hierdoor zijn wij ook in staat om 3D-stadsmodellen te maken. Verder kunnen wij de lengte- en dwarsprofielen voor wegen, kaden en oevers  en situatiemetingen bepalen.  Uit dezelfde 3D-pointcloud kunnen wij ook de C5- en IRI waarden voor u berekenen. Bij de bouw van een woning of een ander gebouw bepalen we de vloervlakheid en wij kunnen de vloervlakheid meting uitvoeren. Voorafgaand aan een graafproject berekenen wij de grondhoeveelheden. Hierdoor is inzichtelijk hoeveel er exact moet worden afgegraven en komt niemand tijdens het project voor verrassingen te staan.

Ook kunnen wij verschillende inventarisaties voor u uitvoeren, waarin we mutaties snel herkennen. Deze mutaties verwerken wij daarna voor u in het juiste beheersysteem van de overheid.  Wanneer een project is afgerond, kunnen wij alle Geodetische-werkzaamheden verzorgen die gevraagd worden voor het Opleverdossier van Rijkswaterstaat.

Het opleverdossier

Geomaat biedt een totaalpakket van Geodetische-werkzaamheden en Areaal-gegevens die vereist zijn door Rijkswaterstaat. Dit noemen wij Het Opleverdossier.

Projecten

Wanneer er aan een project gewerkt wordt dan moet ervoor gezorgd worden dat alles over het project bijgewerkt wordt in het juiste beheersysteem. De overheid beschikt over verschillende beheersystemen, de producten die wij aanbieden zorgen ervoor dat deze beheersystemen up-to-date zijn. De volgende producten bieden wij aan voor het Opleverdossier: nul-DTM, DTB, Kerngis, BGT, Doorrijprofielen, As-built tekeningen, de Garantiebank en alle andere producten die van belang zijn voor het project. Het Opleverdossier wordt vaak project-specifiek samengesteld. Zie hier onze hele productdatabase.

Het is van belang dat deze systemen worden bijgewerkt zodat de informatie over een bepaald object of areaal up-to-date is. Hierdoor is de informatie actueel en is het mogelijk om er berekeningen op uit te voeren.

Het opleverdossier: één meting, meervoudig gebruik

Wanneer er een nieuwe weg is aangelegd zorgen wij voor het bijwerken van DTB en Kerngis. Ook zorgen wij voor het updaten van de Garantiebank van Rijkswaterstaat.

Alle informatie om deze beheersystemen bij te werken, halen wij uit één meting. We kijken per project of deze meting gebeurt met traditioneel inmeten of met de Streetmapper-IV.

Pluspunten

  • tools voor snelle en efficiënte verwerking van data
  • altijd innovatief door onze afdeling Proces & Innovatie
  • alle Geodetische werkzaamheden leveren we voor het Opleverdossier
  • éénmalig ingewonnen data kunnen we verwerken naar veel verschillende producten

De impact die grote infrastructurele werken hebben op onze leefomgeving is enorm. Dàt is mijn drijfveer.

Jorren Westra

Jorren Westra

Coördinator Mobile Mapping

Producten Data analyse en verwerking

Alle producten

Data analyse en verwerking projecten

Meer zien