Expertises

Data analyse en verwerking

Onze specialisten analyseren en verwerken data naar allerlei producten op een slimme en efficiënte manier. 

De data verkrijgen we door traditioneel inmeten, 3D-Laserscanning, de drone of via Mobile Mapping. Vervolgens gaan onze specialisten met de data aan de slag om er bruikbare informatie van te maken en het te verwerken in bestaande documenten of kaarten. Dit doen we op een snelle en efficiënte manier door onze interne Proces & Innovatie afdeling.

Verder lezen Sluiten

Interne afdeling Proces & Innovatie

Onze interne afdeling P&I zorgt voor allerlei (projectmatige) tools en software waardoor wij op een slimme en snelle manier werken, mét de nodige kwaliteit. Er zijn verschillende ingebouwde controles in het totale werkproces. Tools die de kwaliteit van data in de 3D-puntenwolk garanderen en die zorgen voor kwaliteitsrapporten.

De afdeling P&I is gestart met de gedachte ‘iets wat je 10 keer handmatig moet doen, doet een computer sneller.’ Zo begonnen zij met het maken van handige tools in AutoCAD. Inmiddels is dit uitgegroeid naar onze CADMaat-applicatie, hieronder vallen ruim 150 tools die onze specialisten iedere dag gebruiken om hun werkzaamheden zo efficiënt mogelijk uit te voeren. Bovendien werken we aan automatische detectie van objecten (deep-learning). Om dit gehele proces te optimaliseren, werken we al sinds 2011 samen met TNO.

Al bijna 10 jaar werken wij samen met TNO.

De nieuwe meetmethode

Het meten met een Total Station of een GPS-ontvanger is steeds eenvoudiger en al sinds een aantal jaren maken we in het veld een digitale tekening. Afgelopen voorjaar introduceerden wij de nieuwe meetmethode. Het waarborgen van kwaliteit staat hierbij centraal. Met ons eigen meetverwerkingssysteem garanderen wij kwaliteitscontroles, deze zijn namelijk in het werkproces ingebouwd. Denk hierbij aan: standplaatsberekeningen, oriënteringen, controlepunten, spiegelstokhoogten, et cetera. Landmeters controleren de meting via de webapplicatie MeetPost. Op kantoor verwerken we de meting tot een AutoCAD-tekening. Met deze nieuwe tool besparen we tijd ten opzichte van de reguliere verwerking van metingen. Meer weten over deze innovatie? Lees hier verder.

Producten in zeer korte tijd gerealiseerd

Met onze inwinmethodes verkrijgen wij een enorme hoeveelheid data. Tijd is vaak kostbaar voor onze opdrachtgevers, het is dus belangrijk dat wij snel data omzetten in kwalitatieve informatie of producten. Al vanaf 2008 werken wij aan het optimaliseren van het proces dat een 3D-puntenwolk ondergaat, oftewel puntenwolkberekeningen. Er zijn veel applicaties gebouwd om snelle en slimme berekeningen uit te voeren en de kwaliteit van data te controleren. Het meest in het oog springend is ons eigen cloudcomputing netwerk, de Taskrunner. Voor grote en complexe bewerkingen zetten we alle computers van Geomaat in om een deel van de berekeningen uit te voeren. Wat normaal 2 dagen duurt (bij gebruik van 1 computer) is nu in een halfuur gereed.

Wij gebruiken innovatieve tools voor:

  • automatische detectie van objecten
  • berekenen van verkanting; wegbreedtes; spoorvorming
  • inventariseren van geleiderails; C5 en IRI waardes

Weg informatie applicaties

Bij het verkrijgen van weg informatie gebruiken wij ook onze intern ontwikkelde tools. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor het automatisch inventariseren van weg gerelateerde informatie, zoals spoorvorming, wegbreedtes en verkanting, lengte-en dwarsprofielen en geleiderail. Maar ook C5- en IRI-waarden detecteren wij automatisch in een 3D pointcloud met onze C5-IRI tool. Iedere dag is onze afdeling P&I bezig met het ontwikkelen van nieuwe tools en software.

Asset management

Uw areaal up-to-date houden, dat is wat wij doen! Assetmanagement is het optimaal en systematisch beheren van objecten. Dit doen wij met data vanuit de 3D-puntenwolk. Wij vergaren deze data op meerdere manieren: al rijdend met de Streetmapper-IV of statisch met een 3D-laserscanner.

Vanuit een 3D-puntenwolk is het mogelijk om een basiskaart te maken met daarin alle assets en hun mutaties. Denk hierbij aan assets zoals lichtmasten, asfalt-markeringen, bomen, portalen, verkeersborden en nog veel meer!

Naast het inventariseren van assets passen wij ook analyses toe op deze data, bijvoorbeeld het berekenen van diameters van bomen. Uniek is dat wij uit diezelfde scan ook de huidige status van de weg halen: spoorvorming, verkanting, de scheefstand van geleiderail en lichtmasten, dwars- en langsonvlakheid en C5 en IRI-waarden. Om de juiste informatie op een efficiënte manier uit de 3D-puntenwolk te verkrijgen, zetten wij onze P&I afdeling in. Zij zorgen voor passende applicaties. Zo beschikken wij ook over bewezen software en tools voor het inventariseren van weg informatie.

Bovendien leveren we ook bijbehorend beeldmateriaal bij de ingewonnen data. Dit zorgt voor een compleet beeld. We winnen het beeldmateriaal in met de 360-graden camera, deze is bevestigd op de Streetmapper-IV. Er is veel mogelijk met data, vraag gerust naar de mogelijkheden!

Vervolgens verwerken wij alle data in het Opleverdossier van Rijkswaterstaat. Lees hieronder meer over het Opleverdossier.

In actie: Asset management

Het opleverdossier

Voor het beheren van de openbare ruimte, beschikt de overheid over diverse beheersystemen die actuele informatie weergeven. Geomaat biedt een totaalpakket van geodetische-werkzaamheden en areaal-gegevens die vereist zijn door Rijkswaterstaat. Dit noemen wij het opleverdossier. Wij bieden de volgende producten aan voor het opleverdossier: nul-DTM, DTB, KernGIS, BGT, Doorrijprofielen, As-built tekeningen, de Garantiebank en alle andere producten die van belang zijn voor het project. Het samenstellen van het opleverdossier is veelal maatwerk, projectspecifiek. Bekijk hier al onze producten.

Het is van belang dat deze systemen worden bijgewerkt zodat de informatie over een bepaald object of areaal up-to-date is. Hierdoor is de informatie actueel en is het mogelijk om er berekeningen op uit te voeren.

Het opleverdossier: één meting, meervoudig gebruik

Wanneer er een nieuwe weg is aangelegd zorgen wij voor het bijwerken van DTB en KernGIS. Ook zorgen wij voor het updaten van de Garantiebank van Rijkswaterstaat. Alle informatie om deze beheersystemen bij te werken, halen wij uit één meting. We kiezen per project de meest geschikte inwinmethode: traditioneel inmeten of met de Streetmapper-IV.

Pluspunten

  • snelle en efficiënte werkwijze door tools en software
  • hoge kwaliteit en innovatief door onze P&I afdeling
  • veel ervaring met assetmanagement
  • alle Geodetische werkzaamheden leveren we voor het Opleverdossier
  • éénmalige ingewonnen data is meervoudig bruikbaar

Producten Data analyse en verwerking

Alle producten

Data analyse en verwerking projecten

Meer zien