Expertises

Drone-mapping, drone-inspectie

Drone-mapping of drone-inspectie is het inwinnen van data vanuit de lucht. Met professionele drones brengen wij gebouwen, kunstwerken, terreinen of projectlocaties zeer gedetailleerd in beeld. Dat doen we met een 100 MP-camera. Dit kan gaan om grote of moeilijk toegankelijke locaties, maar ook om gevaarlijke locaties. Drone-mapping is een innovatieve aanvulling op onze andere expertises. Het kan een echte meerwaarde vormen voor specifieke projecten. Wij werken hiervoor intensief samen met ons zusterbedrijf Eyefly.

Verder lezen Sluiten

Werkwijze drone-inspecties

Met drones inspecteren wij bijzondere objecten zoals monumentale gebouwen, kunstwerken en installaties. Met onze 100 megapixelcamera maken we 3D-puntenwolken of 3D-meshes. Net wat nodig is voor uw specifieke project.

Toepassingen drone-inspecties:

Landmeetkundige toepassing

Wij vertalen de data naar andere 3D-producten, dit heet ook wel karteren en modelleren. Dat modelleren gebeurt in Revit, AutoCAD of Microstation.

a. Beoordelen van de visuele staat van objecten (Mesh) (is er schade?)

Voorbeelden zijn de staat van gebouwen, kunstwerken en bijvoorbeeld het plafond met schilderingen in een kerk. Daarbij gebruiken we losse camera’s van 100MP. Op detailniveau maken we een haarscherpe mesh.

b. Visualisatie (virtual reality of augmented reality)

Voorbeelden van projecten zijn: een zonnepark, nieuwe sluis of brug, nieuwbouw, waarbij de nieuwe situatie ingepast wordt in de actuele situatie, het maken van een fly-through-video, et cetera. Een prachtig referentieproject voor een 3D-stadsmodel: Ten Post.

Ook zijn we in staat de 3D-data te bewerken voor digitale terreinmodellen, volumemetingen en hoogtemetingen en 3D-stadsmodellen.

Eyefly

De expertise Drone-Mapping is op 1 juni 2016 ontstaan door ons zusterbedrijf Eyefly. Zij waren al enige tijd actief in de branche als Skydrone Global VOF. Op die manier verbinden wij waardevolle kennis en ervaring aan Geomaat. De VOF is destijds overgegaan in Eyefly. Samen met Eyefly voert Geomaat diverse (inspectie-)projecten uit. Dit levert veelal een waardevolle aanvulling op de projecten.

Vereisten in deze branche zijn de kwalificaties en certificeringen. Hiermee loopt Eyefly voorop: De ervaren en gekwalificeerde piloten vliegen met de meest geavanceerde drones. En hebben ze een bedrijfsontheffing en een luchtwaardigheidscertificaat. Dit in combinatie met de innovatieve software en tooling behalen we samen de beste resultaten op een veilige manier.

Maar ook voert Eyefly zelfstandig projecten uit. Interesse? Bezoek de website.

Pluspunten drone-mapping

  • toegang tot moeilijk toegankelijke gebieden
  • in veel gevallen sneller dan traditioneel inwinnen
  • meestal hoog detailniveau: sub-millimeterniveau met een 100 megapixel camera
  • met drone-data zijn er meer mogelijkheden, denk naast het maken van een DTM aan de mogelijkheden van een animatie
  • foto’s van de nulsituatie, alles in beeld voorafgaand aan een project
  • Eyefly, zusterorganisatie van Geomaat is de enige dronepartij in Nederland die standaard werkt met een 100 megapixel camera

Ik ben nooit uitgeleerd en altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen

Remco Kootstra

Remco Kootstra

Bedrijfsleider Eyefly

Producten Drone Mapping

Alle producten

Projecten Drone Mapping

 

Meer zien

Wilt u op de hoogte blijven? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief!

Eens per kwartaal verzenden wij een nieuwsbrief over onze nieuwste projecten en innovaties. De gegevens die u ons verstrekt blijven vertrouwelijk.  Het is elk moment mogelijk om u uit te schrijven.

Ik schrijf me graag in